Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:56, 17 Paź 2005    Temat postu: Po prostu gotuj.....dania różniste

Niechcąco wyrzucilem temat po prostu gotuj wiec zrobilem go na nowo.Dobrze ze Endriu nic jeszcze nie podal bo by sie wkur.....l.Tu można umieszczać przepisy-Endriu daj na stogonova kiedys juz podawales Laughing

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Administrator dnia Pon 11:32, 17 Paź 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 11:08, 17 Paź 2005    Temat postu:

A ja chętnie zdam się na znane z opowieści forumowiczow kubki smakowe Endriu i czekam propozycji-może coś z chińszczyzny??? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:20, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! I bardzo dobrze, że tak zrobiłeś Adminie nie mam nic przeciwko a wyłącznie jestem za nowym. Shocked Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 11:30, 17 Paź 2005    Temat postu:

Moja propozycja na dzień dzisiejszy to: Ziemniaczana Zapiekanka z Boczkiem!!!

Składniki:
-8 średnich ziemniakow.
-20,30dag wędzonego boczku.
-6 średnich cebul,10dag żółtego sera.
-1 szklanka rosołku (w kostce )
-szklanka mleka
-3 łyżki łyżki masła lub margaryny
-zioła prowansalskie,sól,pieprz,tłuszcz do naczynia żaroodpornego.

Sposób przyrządzania:
1.Wyszorować ziemniaki,gotować w mundurkach w osolonej wodzie 20minet.Następnie pokroić w plasterki.

2.cebulę pokroić w cienkie krążki.Boczek pokroic w drobną kostkę,dobrze wysmarzyc na sychej patalni ( bez teflonu nie radzę ) Smile

3.Zdjąć boczek z patelni,roztopić tłuszcz podsmażyć cebulę.W garnku rozpuszcić tłuszcz, zrobić zasmażkę z mąki.Wlewać powoli rosół i mleko mieszając pieczołowicie tak, aby nie było grudek.

4.Utrzeć żółty ser na drobnej tarce, dodać do sosu. Gotować na małym ogniu, tak długo aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

5.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Poukładać warstwami wcześniej przygotowane składniki i polewac sosem, każdą warstwę oddzielnie.

6.Wstawić do piekarnika na 40 minut na w temp. 200 stopni.

SMACZNEGO!!! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 12:25, 17 Paź 2005    Temat postu:

Panowie.
Proponuje aby podawac przepisy sprawdzone a nie drukować z książek myśle że to nie ma sensu co wy na to ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:33, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! No to zaczynamy od nowa. Najpierw dedykuję potrawę dla Admina a będzie to
"Boeuf Stroganow"
Składniki dla 6 osób
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 duża cebula
  • 2 łyzki masła, 3 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i pieprz
No i zaczynamy: Rozgrzewamy na patelni olej i połowę masła. Posiekaną cebulę podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła i podrumieniamy na nim pokrojone w wąskie paski mięso. Następnie zmieszamy je z przygotowanym sosem. Dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę. Można ewentualnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Trzymamy to wszystko na małym ogniu jeszcze co najmniej 10 minut. Podajemy z ryżem lub z kaszą gryczaną.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 19:24, 17 Paź 2005    Temat postu:

Dokładnie co z nieproszonymi gośćmi!!!!!!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Wto 10:57, 18 Paź 2005    Temat postu:

PASTA JAJECZNA

SKŁAD:

- 5 jajek
- cebula
- koperek
- masło
- sól, pieprz

Jaja ugotować na twardo zetrzeć na tarce. Cebulę zciekać dodać wraz z koperkiem do jajec - przyprawić solą i pieprzem. Do całości dodać tyle masła aby po dokładnym wymieszaniu powstała konsystencja pasty.

P.S. Przyprawienie pasty zależy od własnej inwencji twórczej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:50, 18 Paź 2005    Temat postu:

Ps do Zapiekanki z boczkiem Liwiasza

wczoraj zrobilem ale dalem za rzadki sos i zapiekanka nie miala stałej konsystencji, ale jak postala przez noc to jest juz w porzadku.radze robic bardzo geste sosy albo dac wiecej maki albo sera lub mniej mleka i rosolku.ogólnie zapiekanka jest super i w przyszlym tygodniu robie znowu Laughing polecam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Wto 19:40, 18 Paź 2005    Temat postu:

Cieszę sie że smakuje Exclamation Very Happy Odnośnie sosu dokładnie jak mówi admin bardziej zagęszczać najlepiej wiecej sera Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:53, 19 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Tu mam pytanie do Liwiusz Iliasz ale uważam, że chyba zbędne. Ale w myśl mojej zasady "kto pyta, nie błądzi" sosy powinny mieć raczej konsystencję gęstej śmietany ale może się mylę? Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:59, 19 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Coś mi się przypomniało może to zabrzmi śmiesznie ale gdzieś czytałem lub po prostu o uszy się obiło, że "meżczyżni" mają bardziej rozwinięte jak to trafnie określił Liwiusz Iliasz kubki smakowe na jęzorze.
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Śro 20:56, 19 Paź 2005    Temat postu:

Endriu dokładnie Very Happy a co do kubków smakowych to racja hehehe Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:41, 20 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam.
Ale te to "Naleśniki inaczej"
Potrzebne składniki:
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i kukurydzianej
  • 0,5 l mleka
  • 4 jajka, sól do smaku
  • 5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 5 parówek i olej do smażenia
Zabieramy się do roboty: do mąki dodajemy jajka, sól i mleko, rozrabiamy ciasto na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Ziemniaki kroimy na plasterki a parówki na kawałki. Parówki obsmażamy i przesuwamy na środek patelni, obkładamy ziemniakami, przyrumieniamy z jednej strony, zalewamy ciastem naleśnikowym, podsmażamy i przewracamy na drugą stronę>podsmażamy. W ten sam sposób smażymy pozostałe naleśniki. Z podanej ilości produktów powinno się otrzymać ok. 10 porcji. Ale wyżerka!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:27, 20 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A może tak zróbmy sobie, ponieważ są ogólnodostępne i bywają w każdym warzywniczym sklepie
Pieczarki z patelni.
Co potrzebne:
  • 1,2 kg pieczarek i 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 25 dag pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
WYKONANIE: Cebulę obieramy, drobno siekamy. Pieczarki myjemy, starannie oczyszczamy. Większe sztuki kroimy na połówki lub ćwiartki. Siekamy szczypiorek. Na patelni na maśle zeszkliwamy cebulę. Dorzucamy pieczarki i stale mieszając smażymy około 8 minut. Po czym dorzucamy jeszcze pokrojone w ćwiartki pomidory i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy całość jeszcze ok. 5 min. Gotowe danie najlepiej podzielić na cztery równe porcje i przełożyć do kokilek. Dekorujemy każdą łyżką śmietany i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z białym pieczywem lub bułką bagietką.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin