Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:23, 04 Paź 2006    Temat postu: Grzybki inaczej

Ahoj! A może inaczej...
Składniki:
1 durszlak sparzonych różnych grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki, kożlaki), 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki oliwy, 1/2 szklanki wody, 3 cebule, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz do smaku.
Jak przyrządzamy?
Ocet, oliwę, wodę wlać do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, koncentrat pomidorowy, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe (ilość według uznania). Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, mieszając, dodać grzybki i gotować ok. 10 minut, cały czas mieszać. Zjeść lub rozlać do słoiczków i pasteryzować metodą tradycyjną.
Jak podawać?
Danie do podawania na zimno lub na ciepło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:24, 26 Paź 2006    Temat postu:

Czy ktoś jadł ślimaki?
Ślimaki są jednymi z pierwszych zwierząt spożywanych przez ludzi. Świadczy o tym ogromna ilość znalezionych w wykopaliskach muszli lub ich fragmentów, wskazujących, że już jaskiniowcy pożywiali się ślimakami... Jednak to dopiero Rzymianie byli pierwszymi smakoszami, którzy odkryli walory smakowe i lecznicze ślimaków.

Zjadali je w ogromnych ilościach, również ze względu na ich właściwości jako afrodyzjak.
Pierwsze opisane hodowle powstawały w parkach, na powierzchniach ogrodzonych wałem usypanym z popiołu co zapobiegało przenoszeniu się ślimaków.

Po wyrośnięciu Rzymianie umieszczali je następnie w glinianych wazach wypełnionych miksturą przyrządzoną z wina i mąki. Proces ten miał na celu utuczenie ślimaków. Razem z Rzymianami, ślimaki zawędrowały na Wyspy Brytyjskie, gdzie zresztą noszą nazwę "roman snail", czyli ślimak rzymski.Galowie, którzy również traktowali te mięczaki za wielki przysmak i doceniali ich walory, przyrządzali z nich niezwykle wyszukane desery. W średniowieczu ślimaki były często spożywane i bardzo cenione ze względu na ich chude mięso. Spożywano je zwłaszcza podczas postów. Podawano je smażone, w oleju i cebuli, grilowane lub gotowane.

W przyrodzie występuje wiele gatunków ślimaków.

Niektóre stosowane są w konsumpcji na szeroką skalę (we Francji i za granicą), inne jadane są tylko w pewnych regionach, wreszcie liczne nie znajdują zastosowania w gastronomii


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:34, 26 Paź 2006    Temat postu:

nataR może nieskromnie ale się pochwalę. Jadłem ślimaki, żabie udka oraz krewetki. Laughing Bardzo mi smakowały te owoce morza. Very Happy
Ze ślimaków to najlepsze są małze w takim sosie, już nie pamiętam jak się nazywał.
pzdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 1:06, 27 Paź 2006    Temat postu:

Endriu, nie napisałeś , jak one smakowały? Ja tylko próbowałam ślimaków. Smakowały podobnie, jak smażone żołądki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 2:23, 27 Paź 2006    Temat postu:

nataR Małże pychota Exclamation Chyba gdzieś tu w Orzyszu widziałem w jakimś sklepie. Czy nie u p. Rakowskiego szwedzkiej firmy "Abba" w takim kwadratowym słoiczku.
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:26, 08 Lis 2006    Temat postu: TURBAN z niespodzianką

Ahoj! Znalazłem ciekawy przepisik na TURBAN z niespodzianką
Potrzebne składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego;
  • 3 cebule;
  • 2 czerstwe bułki,
  • 4 jajka
  • 2 ugotowane marchewki
  • po 3 łyżki groszku i kukurydzy konserwowej
  • 5 ząbków czosnku, natka, sól, pieprz
  • 5 plastrów sera gouda
  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z namoczonymi i odciśniętymi wcześniej bułkami, posiekaną cebulą, czosnkiem, kukurydzą, groszkiem i jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do "baby" (okrągła lub prostokątna) nasmarować margaryną. Włożyć masę mięsną. Pieczemy w temp. 180C około 45 min. Przestudzamy, obkładamy paseczkami z sera i obsypujemy pokrojonymi w plasterki marchewkami. Jeszcze raz zapiekamy 10 min.
Posypujemy posiekaną natką i SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:08, 26 Sty 2007    Temat postu: Golonka po bawarsku

Ahoj! Jeszcze inaczej czyli Golonka po bawarsku
Składniki:
    - 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg (zależnie od apetytu i liczby degustatorów)
    - sól
    - pieprz
    - 1 duża cebula
    - kminek
    - 1/2 l wody
    - 1/4 l piwa
Jak przyrządzamy:
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty.
Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo z lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:31, 16 Mar 2007    Temat postu: Wieprzowina po grecku

Ahoj! Namierzyłem taki przepisik na "Wieprzowinkę po grecku"
Składniki:
50 dag mięsa (wieprzowina)
1 duży jogurt naturalny
1 duża cebula
0.5 ogórka sałatkowego
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
przyprawa do gyrosu
Jak przyrządzić:
Mięso pokroić w cienkie paseczki, dodać do oleju, wymieszać z przyprawą gyros. Wstawić do lodówki na około 0.5 godz.
Zrobić sos tzaziki: - obrać i pokroić w kostkę cebulę, utrzeć na grubych otworach tarki obrany ogórek, drobno pokroić czosnek, dodać do jogurtu i wymieszać . Doprawić do smaku solą i pieprzem .Mięso usmażyć na zalewie, podawać z frytkami i sosem tzaziki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:40, 16 Mar 2007    Temat postu:

Ryż po grecku:
2 łyżki masła,
posiekana cebula,
pół roztartego ząbka czosnku,
4 posiekane liście sałaty,
4 posiekane pieczarki
4 pomidory sparzone obrane posiekane,
1 i 1/2 szklanki ryżu,
3 szklanki wrzącej wody,
sól, pieprz,
3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku,
1 posiekana papryka,
3 łyżki rodzynek

W garnku lub naczyniu żaroodpornym ze szczelnym przykryciem rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista, włożyć czosnek, sałatę, grzyby, pomidory ryż, dokładnie wymieszać. Wlać wrzątek, przyprawić solą i pieprzem, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec 20-25 min. Wyjąć z piekarnika, polać ryż masłem, wsypać groszek, paprykę i rodzynki, wymieszać i przełożyć na talerz.




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
choik
Kapral
Kapral



Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:10, 01 Cze 2007    Temat postu:

PYSZNE CIASTO DLA TYCH CO NIE LUBIĄ PIEC


3 paczki krakersów
1 opakowanie kremu karpatka(może być ten bez gotowania)
1 opakowanie sernika na zimno(w proszku)
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
0,5 kostki margaryny
polewa czekoladowa

Przygotować krem karpatka i sernik (wersja bez serków homogenizowanych wg przepisów na torebce
2 szklanki mleka zagotować i dodać proszek budyniowy rozrobiony w pozostałym mleku + 4 łyżki cukru . Pozostawić do wystygnięcia . Dodać miękką margarynę i utrzeć na gładką masę.

Blachę wyłożyć folią spożywczą, rozłożyć 1 warstwę krakersów i wylać na to krem karpatkę . Położyć kolejną warstwę krakersów , a na nią sernik . Przykryć warstwą krakersów. Polać polewą czekoladową . Wstawić do lodówki . A potem się delektować SMACZNEGO

Polewę można kupić gotową lub rozpuścić 0.5 kostki margaryny z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Dodać 2 łyżki kakao i zagotować. Odczekać aż trochę ostygnie ( wtedy zgęstnieje) i polewać ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariomax15
Kapral
Kapral



Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: orzysz

PostWysłany: Pią 21:21, 15 Cze 2007    Temat postu:

lol Smile Niezłe bym z chęcią zjadł takie dania



PS.Oprócz nie których . ale serio bym zjadł takie smakołyki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:24, 27 Cze 2007    Temat postu:

CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 4 jaja,
- 200g cukru,
- 250g mąki,
- 300-350g startej, odciśniętej marchewki,
- 150 g masła (stopić),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki sody.

Polewa:
- 30 g masła (miękkiego),
- 100g cukru pudru,
- 1 serek "Delphina",
- odrobina olejku migdałowego.


Zetrzeć na tarce marchewkę, odcisnąć sok, sok wypić :)Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę proszek, sodę cynamon, masło( stopione), dokładnie wymieszać, dodać marchewkę i wymieszać.
Piec 45-50 min. w 180 st.C

Polewa:
Zmiksować składniki i polać nimi placek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:40, 01 Paź 2007    Temat postu: Przysmak z kań (grzyby)

Przysmak z kań
Potrzebne składniki:
• 1 b. duża lub 3 małe kanie (grzyby)
• 6 - 8 jajek
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki bułki tartej
• sól, pieprz
Jak przyrządzić:
1. Ubijamy 6 do 8 jaj możliwie jak najbardziej puszyście. Nasze kanie lekko obtaczamy w jajku i bułce tartej, solimy, pieprzymy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, i wlewamy połowę masy jajecznej. Następnie na to układamy warstwę grzybów, którą zalewamy pozostałymi jajkami.
2. Smażymy z obu stron przez około 7 min. Dzięki dodatkowi bułki tartej i termicznej izolacji warstwy jajecznej kanie w środku są aromatyczne i soczyste.

Tylko proszę uważajcie na muchomory - one nie są takie pachnące.
Na foto wygląd kani :
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:22, 10 Wrz 2008    Temat postu: Grzyby smażone z kiełbasą i cebulą

Hello! Jako, że nadszedł czas grzybobrania to zaserwuję:
"Grzyby smażone z kiełbasą i cebulą"
Co potrzeba:
    *kiełbasa śląska/toruńska/podwawelska
    *2 średniej wielkości cebule
    *masło [ew. smalec]
    *śmietana 18%
    *sól i pieprz

Przyrządzenie:

Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki, cebulę w drobną kostkę, podsmażamy na maśle lub smalcu.
Grzyby myjemy pojedynczo w wodzie [aby nie namokły] Tniemy na sredniej wielkości kawałki i gotujemy około 30 minut. Odcedzone dodajemy do podsmażonej kiełbasy i cebuli, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i ... wcinamy.

PS. Wczoraj robiłem > pychotka.
pzdr Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Śro 22:32, 17 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:02, 17 Wrz 2008    Temat postu: Grzyby marynowane

Hello! Grzyby marynowane też są pyszne! Laughing

Składniki:
Przykładowo: na 1,5 kg grzybów
1 łyżka soli,
1 litr wody do obgotowania grzybów
1 cebula.
Zalewa:
    3 szklanki wody,
    1 szklanka octu 10%,
    3 łyżeczki cukru,
    1,5 łyżeczki soli,
    kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych,
    cebula pokrojona w krążki.

Jak sporządzić:
Grzyby czyścimy dokładnie i wrzucamy na wrząca wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotujemy aż grzyby będą miękkie [maślaki ok. 10 min, podgrzybki i borowiki ok. 30 min]. Wyjmujemy z wody i odsączamy.

Grzyby wkładamy do słoików i studzimy. Ocet rozcieńczamy 3 szklankami wody, dodajemy cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotujemy około 15 min.
Zagotowana zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do "góry nogami", aby sprawdzić czy nie ciekną. Można też pasteryzować około 20 min.
pzdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin