Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:12, 21 Gru 2005    Temat postu: Kompot z suszonych owoców

Ahooj!!!
Chyba coraz rzadziej robimy taki kompot, może uległ zapomnieniu. Zastąpiły go różnego rodzaju soki i inne napoje. Mam jednak nadzieję, że nie zabraknie go na waszym świątecznym stole. Poza tym, że jest bardzo smaczny, ma swoje dodatnie cechy: łagodzi skutki niecodziennej i przesadnej diety świątecznej. Pięknie gasi pragnienie. Pomaga nieco amatorom mieszanych napojów alkoholowych.
Kompot z suszonych owoców
Potrzebne składniki:
- 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
- 5 dkg suszonych jabłek,
- 3 dkg suszonych gruszek,
- 3 dkg moreli,
- 20 dkg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- 1 dobrze umyta cytryna.
Jak przyrządzamy?
1) Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu.
2) Nastawić 3 litrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu.
3) Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką.
4) Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny.
Jak podajemy?
Są dwa sposoby:
1) Przelewamy kompot przez sito do dzbanka. Tak podajemy na stół.
2) W szklanej salaterce z chochelką. Do salaterki wkładamy owoce z kompotu. Wybieramy takie, które zachowały kształt. Kompot rozlewamy do szklanych kompotierek. Podajemy łyżeczki do zjadania owoców.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:48, 22 Gru 2005    Temat postu: Bigos staropolski

Ahooj!!!
Ta potrawa świetnie oddaje nasz narodowy charakter, łączy bowiem zmysł praktyczny z fantazją,
czyli Bigos staropolski.
Potrzebne składniki:
  • 2,5 kg dobrej kwaszonej kapusty
  • po 0,5 kg wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny (z sosem z pieczenia)
  • 40 dag kiełbasy
  • 25 dag wędzonego boczku
  • szklanka rosołu
  • 2 cebule
  • 20 suszonych wędzonych śliwek
  • 2 łyżki smalcu
  • po 4 jagody jałowca i ziarna ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu
  • 2/3 szklanki madery, porto lub innego czerwonego wina
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól.
No to zaczynamy:
Arrow Kapustę pokroić, zalać rosołem i sosami z pieczeni, gotować na małym ogniuu ok. 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, ugotować, osączyć, pokroić. Wywar zachować.
Arrow Pieczone miesa i boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Kiełbasę przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu. Śliwki pokroić w paski.
Arrow Do kapusty partiami dodawać cebulę, grzyby z wywarem, mięso i wędliny, dusić. Włożyć śliwki, przyprawy, wlać wino i dusić jeszcze godzinę często mieszając, ew. dosolić.
Uwaga!
Idea Jeżeli kapusta wydaje się nam za kwaśna, przed gotowaniem warto przepłukać ją wodą.
Idea Bigos będzie doskonały na trzeci dzień, po kilkakrotnym odgrzewaniu.
Idea Dodatek w postaci 1-2 łyżeczek przecieru pomidorowego spowoduje, że bigos szybciej osiągnie smakową "dojrzałość".
Idea Bigos gotujemy w garnku żeliwnym, stalowym lub emaliowanym, nigdy w aluminiowym!
SMACZNOŚCI!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:54, 14 Sty 2006    Temat postu: Żeberka na słodko-kwaśno

Ahooj!!! Oj, dawno mnie tu nie było. Dlatego zaproponuję taką potrawkę pod nazwą Żeberka na słodko-kwaśno
Co potrzeba:
  • 2 kg żeberek wieprzowych pokrojonych w paseczki
  • sól, pieprz, łyżka przyprawy do potraw chińskich
  • 8 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego (można kupić w takiej buteleczce )
  • 1/2 dużego ogórka, czerwona papryczka chili, karambola (można użyć w zastępczo zielonej papryki)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 240 st.C (max). Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw. Mięso pieczemy na ruszcie podstawiając pod spód tacę na kapiący tłuszcz. Cukier należy skarmelizować w naczyniu z niewielką ilością wody. Dodać do niego sos sojowy i wymieszać. Upieczone gorące żeberka wkładamy do sosu (najlepiej całą operację przeprowadzać na głębokiej patelni). Ogórek i karambolę obrać w plastry. Papryczki chili opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w paski. Żeberka wyjąć z patelni i wyłożyć na talerze, polać sosem, w któym były zanurzone.

PS. Karambola. Jest uprawiana w klimacie tropikalnym. Ma podłużne, żółto zielone lub żółto brązowe owoce o długości 7-12 cm. Mają powierzchnię porzeźbioną w stożkowate garby. Żółtawo zielonkawy miąższ, bardzo soczysty, kwaskowato - słodki. Nieliczne pestki podobnie jak skórka owocu, są jadalne. Karambolę można jeść na surowo, samą lub w sałatkach i deserach. Robi się z niej soki, konfitury. Smażona stanowi wyśmienity dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Plasterki karamboli mają oryginalny kształt pięcio - ramiennej gwiazdy i znakomicie nadają się do dekorowania napojów i deserów. Przypomina paprykę.
(dopisek wł. > nie wiem czy w Orz...u jest dostępna? W Wa-wie > tak.)
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:57, 29 Sty 2006    Temat postu: Kotlet Róża Wiatrów

Zaczynamy produkcję Kotleta Róża Wiatrów.
Co potrzebne:
* plastry mięska wieprzowego (rozbite - jak do schabowego)
* żółty ser (ostry)
* cebulka
* jajko ugotowane na twardo
* roztrzepane jajko
* bułka tarta
* groszek konserwowy.
Przygotowanie:
Kawałki mięsa rozbić i przyprawić do smaku, na płaty mięsa nakładamy w/w pokrojone składniki. Łapiemy za 4 rogi i podnosimy mięsko do góry.
Związujemy nitką 3 cm poniżej górnej krawędzi, tak aby pozostawić w środku 2 centymetrowy otwór. Mięsko obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W otworek wlewamy ketchup i rozchylamy 4 rogi na boki.
Wkładamy tak przygotowane kotlety do gorącego piekarnika i pieczemy do miękkości. Podczas pieczenia (otworem do góry) - he he he - rogi mięska wygną się na kształt płatków róży.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką (najlepiej koperkową).
Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:52, 31 Sty 2006    Temat postu:

Ahooj!!!
A teraz będzie coś humorystycznego czyli "Pasztet zajęczy" (z Sieci)
Przygotowanie:
Udajemy sie na disco;
Tam wyrywamy najgorszy "pasztet";
Prowadzimy na chatę;
Walimy tak dlugo - aż zajęczy !!!
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:36, 01 Lut 2006    Temat postu:

walimy?
młotkiem?
Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:58, 01 Lut 2006    Temat postu:

Ahooj! No co Ty mihaugal nie umiesz czytać "między wierszami"???
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:28, 01 Lut 2006    Temat postu:

nic nie poradzę... jestem sadystą Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:06, 09 Lut 2006    Temat postu:

przepis na kanapkę dla bardzo leniwych (jednak pewnien wysiłek w to włożyc trzeba):

1. nabyć składniki
2. przywołać Manuela !

Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:40, 09 Lut 2006    Temat postu:

Ahooj!!! mihaugal a kto to jest ten Waść Manuel??? Czy to jakiś kamerdyner albo lokaj??
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:32, 09 Lut 2006    Temat postu:

Endrju - reklam nie oglądasz? taki hiszpan, co to robi kanapkę Cool margaryna taka, czy masło...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:20, 28 Mar 2006    Temat postu: Zapiekanka z pieczarkami

Ahooj!!! Dawno tutaj nie zaglądałem. Wobec tego taki pomysł na szybką kolacyjkę zwłaszcza jak nie mamy zbyt wielu zapasów.
Będzie to Zapiekanka z pieczarkami
Potrzebne składniki:
  • krótka bagietka
  • 30 dag pieczarek
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag startego żóltego sera
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • tymianek, sól i pieprz
Wykonanie: Bagietkę przekroić wzdłuż, podzielić na pół. pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać nas patelni, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, podsmażyć na brązowo. Wsypać bułkę tartą, wymieszać, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Kawałki bagietki obłożyć farszem, posypać serem. Zapiekać 8 - 10 minut w temp. 200stop.C. Przed podaniem ozdobić natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:12, 24 Kwi 2006    Temat postu: makaron ze szpinakiem

..oczywiście dla tych, którzy w swoim jadłospisie tolerują szpinak (ja tak Very Happy )

- makaron spaghetti
- szpinak (mrożony, rozdrobniony)
- żółty ser
- czosnek
- sół, pieprz

1. makaron gotujemy al dente
2. na patelnię wrzucamy szpinak i pozbawiamy go płynności, w międzyczasie dodając drobno posiekany czosnek
3. doprawiamy do smaku
4. tuż przed końcem dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę żółty ser
5. podajemy tak jak zwykłą pastę

szybki, smaczne i ...zdrowe Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:29, 11 Wrz 2006    Temat postu: Grzyby w kapuście

Ahoj! Czas grzybobrania się zacząl więc propozycja
Grzyby w kapuście
Potrzebne składniki:
grzyby, kapusta kiszona, sól i pieprz, boczek, cebula średnia (ilość grzybów dowolna im więcej tym lepiej)
Jak przyrządzamy?
Grzyby (naturalnie wcześniej obgotowane ok.10 min) smażymy z cebulką i boczkiem pokrojonym w kostkę, posolić, odrobinę popieprzyć. Jak będzie czuć aromat grzybów, dokładamy kapustę kiszoną (pokrojoną), ale bez soku, i dusimy razem. Wychodzi kapusta zasmażana z grzybami - dodatek do piwa i innego trunku, ze schabowym jak znalazł.

Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:59, 04 Paź 2006    Temat postu: Grzyby gotowane

Ahoj!
Grzyby gotowane
Składniki:
Grzyby leśne, woda, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Obieramy grzyby, wypłukać kilka razy, zalać wodą, dodać soli do smaku i gotować pół godziny. Odcedzić i ostudzić, zapakować w worki foliowe i zamrozić. Wspaniały obiadek - zimą wyjąć z worków, rozmrozić, wyłożyć na tłuszcz z cebulką i usmażyć. Zrobić sos i dodać śmietanę.
Jak podawać?
Można je po prostu zjeść z chlebem lub podać z ziemniaczkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 4 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin