Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupy........
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:27, 17 Paź 2005    Temat postu: Zupy........

Tu przepisy na zupy Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:52, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Ponieważ wczoraj gotowałem sobie taką prostą zupkę i dostałem pochwałę w jadłospisie od "połówki" to podaję przepis na:
"Zupa pieczarkowa"
Składniki:
  • kawałek kości od schabu (u mnie baza każdej zupy)
  • 250 g pieczarek (wystarczy "chłopska" garść)
  • pół cytryny
  • 1 kostka Bulionu grzybowego "Winiary"
  • łyżka masła
  • 200g ziemniaków (ok. 5 szt średnich)
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • warzywa (mała marchewka, kawałek pora, kawałek selera, kawałek pietruszki, mała cebulka
  • masło i mąka do zasmażki
  • 250 g śmietanki "Łaciata" 18%
  • sól i pieprz do smaku
No i zaczynamy: Do gara wrzucamy "kościa" zalewamy wodą i podpalamy. W przerwie zanim się zagotuje przygotowujemy resztę składników. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zagłądamy do gara, jak się gotuje to zmniejszamy ogień i łyżką cedzakową zdejmujemy "szumek" czyli "Różne pływające farfocle". Wrzucamy uprzednio pokrojone warzywa i ziemniaki, parę ziarenek pieprzu naturalnego, 1 listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego. Podkręcamy "palnik" aż zacznie bulgotać a póżniej zmniejszamy do minimum. Teraz zajmiemy się pieczarkami. Grzybki oczyszczamy, płuczemy, cienko szatkujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i podduszamy nie rumieniąc. Wrzucamy całą zawartość do gara, w którym gotuje się zupka. Jak ktoś lubi trochę gęściej to robimy zasmażkę: rozgrzewamy patelnię najlepiej "teflon" i łyżkę masła, wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i rozprowadzamy cały czas mieszamy po całej powierzchni, jak zaczyna brązowieć podlewamy niewielką ilością wody nie przerywając mieszania aby nie dopuścić do powstania tzw. "kluchów" i po chwili całą zawartość tej patelni wlewamy do gara z zupką. Przed podaniem zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki.
PS. To jest mój wytwór "fantazji" Laughing
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:54, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Tradycyjna "Szczawiówka"
Składniki:
  • kawałek kości od schabu
  • słoiczek szczawiu 250g
  • 1 marchewka, kawałek pora, pietruszki, krążek selera, mała cebulka
  • 1 kostka bulionu warzywnego (może być łyżeczka Vegety)
  • 1 kostka rosołku "Winiary" lub "Kogutek"
  • łyżka masła, mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1-2 łyżeczek cukru, sól do smaku.
Wykonanie: Na kości gotujemy wywar wrzucając rozdrobione warzywa (pokrojone w kostkę). Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Dorzucamy kostki bulionu i rosołku niech się "pyrka". Dodajemy do zupki łyżkę masła i szczaw ze słoiczka, mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i mlekiem. Na końcu doprawiamy maggi, solą i cukrem. Podajemy z jajkiem przekrojonym na połówki. Najlepiej smakuje z okraszonymi ziemniaczkami.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:06, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!!
Coś z klasyki czyli popularny "Krupnik"
Potrzebne składniki:
  • kość od schabu
  • 5 szklanek bulionu (kostka bulionu warzywnego+kostka grzybowego "Winiary")
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 2-3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki, 1/2 małej pietruszki, kawałek selera
  • 1/2 białej części pora, 1/2 pęczka koperku, łyżeczka Vegety
  • cukier, sól, pieprz

WYKONANIE:Kość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, pozbywamy się "szumu" i zmniejszamy ogień. W naczyniu w gorącej wodzie rozpuszczamy bulion z kostek i wlewamy do garnka. Wsypujemy kaszę, mieszamy. Umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa dodajemy do kaszy po okolo 15 minutach gotowania. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy warzywa zaczną mięknąć. Tuż przed samym końcem gotowania wsypujemy pokrojony koperek i przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem mielonym.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:35, 18 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Ktoś z Userów pytał o potrawy z kuchni chińskiej czy japońskiej.
Mam taki przepis na zupę rybną po japońsku nazywa się to trochę dziwacznie ale mnie smakowało.
Zupa rybna "SAKANA-NO SUMASHI-JIRU"
Co potrzebne:
  • 800 ml bulionu (z proszku)
  • 20 dag ryby (filety z sandacza, dorsza, flądry itp.)
  • 10 dag kapusty pekińskiej, 2-3 gałązki natki pietruszki
  • marchew, łyżeczka soli, 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE Rybę kroimy na małe kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy i odcedzamy. Kapustę pekińską wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Po wyjęciu i osączeniu kroimy na kawałki ok. 1 cm. Oczyszczoną i opłukaną marchew kroimy na kawałki o grubości około 3 mm. Do bulionu dodajemy sól, sos sojowy i marchew. Zagotowujemy. Dodajemy zwinięte gałązki natki pietruszki. Przygotowanym bulionem zalewamy w talerzach lub miseczkach ułożoną rybę i kapustę pekińską.

PS. Może nas dziwić precyzyjne podawanie czasu gotowania i grubości kawałków, na jakie należy rozdrobnić składniki potraw. Czytałem, że Japończycy ściśle jednak przestrzegają tych reguł.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kiki Caron
Kapral
Kapral



Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Ziemii Piskiej...

PostWysłany: Śro 21:58, 19 Paź 2005    Temat postu:

Przepisy na zupy... właściwe,
bo zupy smaczne i... treściwe!

Poproszę o rakową na święta,
bo gotowanie to moja... pięta!

PS. Smacznego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:21, 21 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Kiki Caron Zupa rakowa to zapewne dzisiaj "rarytas". Drzewiej bywało chodziłem na raki nad j. Orzysz można było nałapać nawet całe wiaderko. Teraz to nie wiem czy są jeszcze czy nie. Ale przepis podam bo gotowałem taką zupę. To co znalazłem w notatkach podaję:
ZUPA RAKOWA
Zupę tę można podawać w postaci mięsnej i bezmięsnej. W pierwszym wypadku używa się do jej rozprowadzenia rosołu, w drugim - wywaru z włoszczyzny.
Arrow Ugotować z koperkiem zielonym w osolonej wodzie 16-20 raków. Po ostygnięciu wybrać szyjki i większe łapki (szczypce), odłożyć tyle skorupek do nadziewania, ile potrzeba na 4 porcje (np. 8 skorupek). Resztę nóżek i skorup można wypłukać, ususzyć w piekarniku i utłuc w moździerzu na miazgę, dodać 1 łyżkę masła i utłuc jeszcze raz. Utłuczoną masę postawić w rondelku na wolnym ogniu, aby powoli się smażyła. Kiedy masło nabierze czerwono-rakowego koloru, podlewamy trochę rosołem i zbieramy łyżką w osobny garnuszek tak zwany kolor rakowy, który będzie się ciągle ukazywać na powierzchni. Resztę masy przecieramy przez gęste sitko, rozprowadzamy 1-1/4 l rosołu lub wywarem z włoszczyzny (jeśli postny), zaprawiamy 1/4 l kwaśnej śmietany rozbełtanej z 1 łyżką mąki, wlewamy zebrany kolor rakowy i wszystko razem zagotowujemy. W wazie lub na talerzach powinny być przygotowane przed podaniem zupy szyjki i szczypce, jak również skorupki napełnione farszem i trochę siekanego zielonego koperku.
FARSZ DO SKORUPEK: Usiekać kilka ugotowanych wybranych ze skorup szyjek i szczypiec rakowych.
Arrow1/2 łyżki masła, 1 łyżkę siekanego koperku, soli do smaku, 1 całe jajko zmieszać z siekaniną i dodać tyle tartej bułki, aby powstała gęsta masa. Masą tą nadziać skorupki, obgotować i włożyć do zupy.
Smacznego!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:54, 22 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Spróbujemy uwarzyć zupkę np. "Barszcz wiejski"
Co będzie potrzebne:
  • 3 średnie buraki ćwikłowe
  • 3-4 łyżki koncentratu buraczanego
  • 40 dag wieprzowiny z kością
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • włoszczyzna, cebula, ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka mąki
  • łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek (polecam Winiary)
  • liść laurowy, majeranek, sok z cytryny lub ocet winny, cukier
No i zaczynamy: Umyte i wyszorowane buraki gotujemy, obieramy ze skórki, zcieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w słupki. Do garnka wkładamy mięso, obraną i rozdrobnioną włoszczyznę, cebulę, czosnek i liść laurowy. Zalewamy 8 szklankami wody i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu przecedzamy.
Arrow Oddzielone od kości mięso kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki i wraz z burakami wkładamy do wywaru. Zagotowujemy. Dodajemy koncentrat buraczany i przyprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Jeśli jest potrzeba to zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem winnym.
Arrow Podajemy najlepiej z ziemniaczkami z wody okraszonymi słoninką.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:18, 23 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!! Znów będzię coś z klasyki czyli "Zupa ogórkowa"
Potrzebne składniki:
  • 1/2 kg ogórków kiszonych (mogą być ze słoiczka 250 g)
  • 4 spore marchewki, 1 pietruszka
  • kawałek selera, mały por, 6 średnich ziemniaków
  • kostka rosołowa instant
  • 2 litry wody, łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz, liść laurowy,2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki mąki, 150 ml śmietany 12% (najlepsza "Łaciata)
  • 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaskowaty posmak. Można ją podawać z kromkami białego pieczywa. Można zupę ugotować na kości od schabu.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:40, 23 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Teraz zaserwuję zupkę "Zupa pomidorowa" ale trochę inaczej niż klasyczna, jest bardziej pożywna. Zresztą zależy na jakiej bazie zostanie ugotowana.
Potrzebne składniki: Mała porcja włoszczyzny, cebula, 25 dag mielonego mięsa, jajo, pół szklanki mąki, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, pęczek natki lub koperku, mielona ostra papryka, sól.
Zabieramy się do roboty: Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać mielone mięso i smażyć, rozdrabniając widelcem tworzące się grudki. Do podrumienionego mięsa włożyć włoszczyznę i razem krótko smażyć, wciąż mieszając. Do garnka wlać sześć szklanek wrzącej wody, dodać mięso z warzywami i gotować około 25 min. Z mąki i jaja zagnieść twarde ciasto, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wsypać do zupy, gotować, aż kluski zmiękną. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, przyprawić do smaku. Uzupełnić wodą do 1,5-2 litra. Na talerzu posypać posiekaną zieleniną.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:45, 23 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Teraz dla odmiany będzie zupka
"Ziemniaczana z parówkami"
Co potrzebne: 5-6 średniej wielkości ziemniaków, kość od schabu, włoszczyzna, 3 łyżki stołowe masła, żółtka z 2 jajek, 1/2 szklanki śmietany, 150 g parówek, sól i pieprz.
Przyrządzenie: Kość płuczemy, wkładamy do garnka razem z rozdrobioną włoszczyzną, zalewamy wodą i gotujemy wywar. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie, a następnie przecieramy i łączymy z wywarem, dokładając masło. Podajemy z obsmażonymi parówkami pokrojonymi w plasterki.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:50, 25 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Oto kolejna, moim zdaniem oryginalna propozycja w postaci "Zupa z dymki"

Potrzebne składniki (4 porcje): 3 pęczki dymki (taka cienka cebulka ze szczypiorkiem), 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 pojemnika śmietany kremówki, 3 kromki pieczywa tostowego, 10 dag sera goudy, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 żółtko, sól, pieprz mielony.
PRZYGOTOWANIE:
Arrow Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą trzy pęczki dymki. Kroimy w grube talarki. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki masłą lub margaryny, wrzucamy pokrojoną dymkę i lekko podsmażamy, często mieszając.
Arrow Wlewamy litr bulionu, mieszamy i zagotowujemy. Dusimy dymkę w bulionie około 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Arrow Roztrzepujemy żółtko w śmietanie. Zestawiamy zupę z ognia, chwilkę odczekujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy (nie gotować).
Arrow Wlewamy zupę do talerzy (lub kokilek). Z pieczywa tostowego wykraiwamy po cztery równe kółka i umieszczamy na powierzchni zupy.
Arrow Zcieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, posypujemy zupę w talerzach. Wstawiamy talerze do piekarnika i zapiekamy w temperaturze około 200 stopni do momentu całkowitego roztopienia się sera.
Arrow Ostrożnie wystawiamy talerze (lub kokilki) z piekarnika. Do zupy możemy podać dodatkowo utarty ser w małych miseczkach.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:25, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Jepiej późno niż wcale. Powinienem ten wstęp umieścic na samym początku.
Kilka słów o zupach

Zupy dzielimy na czyste i zagęszczone. Nazwy zup tworzy się przeważnie od tzw. surowca zasadniczego. Podstawą zupy jest wywar, do którego dodaje się lub w którym gotuje się pozostałe surowce. Zupy dostarczają ustrojowi człowieka cennych składników mineralnych, które podczas gotowania przechodzą do wywaru. Im bogatszy jest zestaw warzyw na wywar tym zupa jest bardziej wartościowa.

Najbardziej wartościowe pod względem odżywczym są zupy z dodatkiem produktów sypkich. Prawidłowo przygotowane zupy, w tym owocowe, zawierają głównie witaminy rozpuszczalne w wodzie. Ilość witamin w przygotowanej zupie zależy od czasu gotowania, naczynia do gotowania oraz sposobu rozdrabniania surowca. Warzywa na wywar gotujemy krótko, pod przykryciem, wkładając do gorącej wody. Zupa podana bezpośrednio po ugotowaniu ma największą wartość odżywczą. W warzywach służących do przyrządzania wywaru znajdują się też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Korzystne więc jest dodawać do gotowania trochę tłuszczu (margaryna, masło, olej). Zabarwiony na żółto lub czerwono tłuszcz pływa na powierzchni zupy, nadając jej charakterystyczny kolor i czyniąc ją przyjemną dla wzroku.

Zupy mleczne oprócz witamin zaopatrują ustrój człowieka w duże ilości wapnia i fosforu. Jedynie kaszę mannę, płatki zbożowe i kluski lane gotujemy bezpośrednio w mleku. Kasze grube najpierw gotujemy na sypko, a następnie łączymy z przegotowanym mlekiem. Zupy z koncentratów nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu i po ugotowaniu winny być wzbogacane dodatkami witaminowymi: posiekaną zieleniną, żółtkami, śmietaną itp. Podawać je można również z grzankami, ziemniakami gotowanymi, makaronem jajecznym, łazankami itp.

Zupy owocowe sporządza się zazwyczaj w okresie letnim i wiosennym ze świeżych owoców. Smaczne są też zupy z owoców suszonych, do których można dodać świeże jabłka, uprzednio umyte, pokrojone na części i rozgotowane, a następnie przetarte. Osnowę zup owocowych stanowi lekko osłodzony syrop z wody i cukru lub zsiadłe roztrzepane mleko z dodatkiem śmietany. Jeżeli gotuje się zupy owocowe na wodzie, wtedy należy owoce przetrzeć, a następnie zagęścić zupę zawiesiną z mąki ziemniaczanej. Dodaje się również nieco cynamonu lub goździków (do zup z malin, poziomek, truskawek nie jest to konieczne). Można je zabielać po przestudzeniu śmietaną. Zupy owocowe sporządzane na zsiadłym mleku nie wymagają uprzedniego rozgotowania owoców. Przeciera się surowe owoce (maliny, truskawki, poziomki), a następnie łączy z rozbitym zsiadłym mlekiem, dodaje śmietanę, czasami słodzi do smaku. Ta grupa zup jest bardzo wartościowa odżywczo, działa orzeźwiająco i nie wymaga dużego nakładu pracy. Zupy te podajemy z krajanymi kluskami, grzankami, groszkiem ptysiowym, biszkoptami, chlebem z całego ziarna itp. Często dla lepszego efektu dekoracyjnego i smakowego część najładniejszych owoców (malin, truskawek, poziomek) wrzucamy do zupy bez przecierania. Zupy te podaje się na zimno.

Na zimno podaje się również chłodniki i niektóre barszcze. Są to zupy sporządzone na roztrzepanym zsiadłym mleku i śmietanie. Do smaku dodaje się rzodkiewki, szczypiorek i ogórki zielone na surowo, a botwinę i buraki po ugotowaniu oraz jaja gotowane na twardo. Wszystkie te dodatki rozdrabniamy bezpośrednio przed połączeniem z roztrzepanym i wychłodzonym zsiadłym mlekiem. Chłodniki można podawać zarówno na talerzach jak i w filiżankach. Najczęściej podajemy z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym koprem.

Należy pamiętać, że warzywa o smaku kwaśnym np. ogórki kwaszone, kapustę kwaszoną, należy gotować osobno, a dopiero przy końcu gotowania połączyć je z innymi warzywami. Warzywa w środowisku kwaśnym gotują się bardzo długo i nie są tak smaczne jak gotowane oddzielnie. Crying or Very sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:46, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A teraz szybka zupka i smaczna:
Biały barszcz z kiełbasą
Składniki: Kości z wieprzowiny lub od schabu, włoszczyzna, żurek z torebki (lub z butelki), ziemniaki, śmietana, utarty chrzan, kiełbasa, jajka ugotowane na twardo.

Ugotować wywar z kości i warzyw, wraz z pokrajanymi w kostkę ziemniakami, zagęścić mąką i doprawić do smaku. Dodać utarty chrzan i śmietanę. Przed podaniem dodać pokrojoną i ugotowaną kiełbasę oraz jajka.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:25, 28 Paź 2005    Temat postu: Grochówka

Ahooj!!! Tą zupę napewno wszyscy znają Grochówka

Składniki: 30 - 40 dag grochu, 25 dag włoszczyzny, 15 dag boczku wędzonego, 1 - 1/2 l wody, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, majeranek, 1-2 ząbki czosnku, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami z bułki lub chleba.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin