Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupy........
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pastor
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 15 Paź 2005
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz

PostWysłany: Pon 14:22, 24 Kwi 2006    Temat postu: Najprostsza zupa na świecie, ale dobra...

Najprostsza zupa na świecie, ale dobra...
SKŁADNIKI:
dowolny makaron
3-4 rosołki w kostce wołowe
opakowanie warzyw mrożonych (dobre są takie 7 składnikowe mazurskie)
mały kubeczek smietany do zup
przyprawy: pieprz, sól lub chilii
PRZYGOTOWANIE:
A więc gotujemy makaron i potem odcedzamy, ale tak, żeby zostawić wodę po tym makaronie. Makaron odkładamy, a w wodzie po nim gotujemy warzywa z 3-4 rosołkami. Po 10 minutach jak trochę rozgotuja się warzywa, dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką. Wszystko zagotowujemy i wrzucamy makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem i solę, awewntualnie chilii i... gotowe.

Przepis jest bajecznie prosty, ale w sumie jak nie ma sie koncepcji na wariacje to polecam.

Trochę poprawiłem "wizualnie" Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:38, 12 Lip 2006    Temat postu: Chłodnik litewski

Ahoj! Coś na upalne dzionki czyli "Chłodnik litewski"
Co potrzebne:
2 szkl. kwaśnego mleka lub kefiru,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
2 pęczki młodych buraków z liśćmi,
2 kwaszone ogórki, 2 świeże ogórki,
1 pęczek kopru, 1 pęczek szczypiorku,
30 dkg piersi z kurczaka,
1 łyżka oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny, 2 jajka na twardo
I do roboty:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia. Po upieczeniu mięsa oczyszczoną botwinkę kroimy na małe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, a następnie szczypior i koper. Następnie dodajemy kefir lub śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Pierś kurczaka kroimy w paski i dodajemy do chłodnika, doprawiamy, dodajemy sok z cytryny, a następnie całość wychładzamy.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:29, 07 Sie 2009    Temat postu: Chłodnik wspaniały

Jeszcze jeden chłodnik => Chłodnik wspaniały
    Co potrzebne:
    * 4 łyżki Jogo Majo [mix majonezowo-jogurtowy Winiar]
    * 2 średnie ugotowane buraczki
    * 1 zielony ogórek
    * 4 jajka ugotowane na twardo
    * 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego
    * 100 ml śmietany 30%
    * 2 ząbki posiekanego czosnku
    * pęczek zielonego koperku
    * pęczek posiekanego szczypiorku
    * sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:
Buraczki, ogórek i białka jajek pokroić w drobną kostkę. Żółtka jajek rozetrzeć z czosnkiem i połączyć z kefirem, śmietaną i Jogo Majo. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzony np. z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub grzankami.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Sob 19:01, 03 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:08, 20 Sie 2009    Temat postu:

A propos buraków:
Picie soku z buraków może zwiększać wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny i pomaga nawet o 16 proc. wydłużyć czas ćwiczeń - zaobserwowali naukowcy brytyjscy. Informację na ten temat publikuje pismo "Journal of Applied Physiology".

Buraki ćwikłowe mają zdolność do gromadzenia w korzeniach azotanów - związków, które redukują zużycie tlenu w organizmie i zmniejszają wysiłek mięśnia sercowego (dlatego są wykorzystywane w leczeniu osób z chorobą wieńcową).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:05, 20 Sie 2009    Temat postu:

nataR Chętnie bym się napił takiego soczku, ale nigdzie nie spotkałem aby był w butelkach czy jakichś kartonikach. Crying or Very sad
Najczęściej jest to jakiś tam koncentrat.
Pozdrawiam
Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:00, 21 Sie 2009    Temat postu: Kwas buraczany

Kwas buraczany
Przygotowanie kwasu buraczanego jest bardzo proste. Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić.

[Edit:]Dodano tytuł.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:52, 20 Lut 2010    Temat postu: Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek z jajkiem i kiełbasą
Składniki:
- 2 kawałki białej kiełbasy
- włoszczyzna
- cebula
- 1,5 szklanki ukiszonego żuru lub torebka białego barszczu
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- majeranek
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować 1,5 litra wody. Włoszczyznę oraz cebulę oczyścić. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę. Gotować na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlać żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do żurku. Zagotować, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem, posypać majerankiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:27, 01 Kwi 2010    Temat postu: Biały barszcz po staropolsku

Biały barszcz po staropolsku.
Składniki:
* zakwas 2 szklanki
* utarty chrzan 3 łyżki
* kiełbasa biała 30 dag
* do zup śmietana np.18% lub śmietana 30% 1 szklanka
* ziemniaki 4 szt
* włoszczyzna bez kapusty
* jajko ugotowane na twardo 4 szt
* cebula
* olej
* sól
* pieprz
Przygotowanie:

Kiełbasę zalać 1,5 l wody, dodać obraną włoszczyznę, obrane ziemniaki gotować ok. 30 min. W trakcie gotowania dodać zakwas. Wywar przecedzić, marchewkę i ziemniaki pokroić w talarki, obraną cebulę posiekać. Wszystko lekko obsmażyć na łyżce oleju, wrzucić do zupy. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z chrzanem.
Kiełbasę pokroić w talarki. Jajka obrać, podzielić na połówki lub ćwiartki.
Na talerzu ułożyć kilka plastrów kiełbasy, połówki jajka, zalać barszczem, posypać pieprzem.

PS. Można podawać jako potrawa wielkanocna.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:00, 03 Lip 2010    Temat postu: Chłodnik szczawiowo - jogurtowy

Chłodnik szczawiowo - jogurtowy na upalne dni lata.

Co potrzebne:
20 dag szczawiu,
jedna kostka bulionu warzywnego,
4 jajka,
duży ogórek,
pół pęczka dymki,
300 g gęstego jogurtu,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzamy:
Liście szczawiu oczyścić, dokładnie umyć i pokroić.
Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach wody.
Dodać szczaw i gotować 5 minut.
Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.
Dymki ze szczypiorkiem umyć i posiekać.
Ogórek pokroić w kostkę.
Natkę i koperek posiekać.
Do zimnego bulionu szczawiowego dodać połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
Wszystko zmiksować.
Do zmiksowanej zupy dodać jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka.
Podajemy schłodzony.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin