Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Trunki wyskokowe.......
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:27, 17 Paź 2005    Temat postu: Trunki wyskokowe.......

Nazwa mówi sama za siebie Laughing[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:45, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Ponieważ Admin gustuje w różnego rodzaju nalewkach na "spircie" spróbuję odtworzyć coś z "bazy danych". Laughing

"Nalewka z owoców jałowca" (Jałowcówka)
Składniki:
  • 30 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 l spirytusu (rozrabiamy do 1 l wódki)

Owoce płuczemy, osączamy a potem wkładamy do butli (nalewka będzie bardziej aromatyczna, jeśli owoce wcześniej utłuczemy np. w moździerzu to taki stary wynalazek). Następnie dodajemy cukier i zalewamy owoce wódką.
Butlę zatykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem). Następnie płyn znad owoców zlewamy do czystej butelki i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach nalewkę zlewamy a osad przefiltrowujemy.
"Jałowcówka" jest najlepsza po 3 miesiącach.
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:58, 17 Paź 2005    Temat postu:

dzieki za pamiec Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 19:40, 17 Paź 2005    Temat postu:

Endriu pytanko Smile Jałowcówkę sie degustuje czy raczej tradycyjnie jak czystą "do mogiły" Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 20:12, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ciekawe czy to znacie Question nektar ten proponowany jest na berdziej męskie spotkanie towarzyskie Very Happy

Mazurska Przepalanka
Skład:
- 1/2 l spirytusu.
- 2 łyżki stołowe cukru.
- 1 łyżeczka waniliowego.
- szczypta soli.
-0,7 l przegotowanej wody.

Na suchej patelni rozpuszczamy cukier aż do zkarmelizowania dokładnie mieszajac (Uwaga mogą powstać grudki które należy rozpuścić). Po całkowitym upłynnieniu dolewamy 0,7l wody oraz szczyptę soli i łyżeczkę cukru waniliowego. Całość gotować na delikatnym płomieniu jakieś 5minet następnie odstawić do ostudzenia.
Tak przygotowany ostudzony nektar zalewamy spirutusem Very Happy zresztą już wiecie co macie zrobić... Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:53, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Ja znam szybką przepalankę!
Bierzemy flaszkę 1/2 wódki z niej odlewamy około 150 g do szklanki. Następnie w piętce od chleba robimy zagłębienie do którego wsypujemy jak się uda 2 łyżeczki cukru. Teraz dopiero jest sztuką tak podpalić cukier aby paląc się kapał do szklanki z wódką. Poźniej mieszamy zawartość szklanki aż się wszystko dokładnie rozpuści i przelewamy do butelki. Przed degustacją dobrze jest otrzymaną miksturę schłodzić w lodówce lub w zimnej wodzie. Laughing Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 22:21, 12 Gru 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:23, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! "ZŁOTA NALEWKA" Bierzemy 40 g cukru w kostkach, 1 pomarańczę i 1 l wódki. Do dużego słoja wlewamy wódkę, pomarańczę nakłuwamy goździkami, przewiązujemy nitką i zawieszamy w słoju tak aby nie dotykała alkoholu. Naczynie zakręcamy. Po około 2 miesiącach dodajemy 40 g cukru w kostkach i odczekujemy 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nabierze aromatu pomarańczy i uzyska złocistą barwę. Przelewamy zawartość do butelek i możemy zacząć degustację. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dlugi
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Tąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:58, 19 Paź 2005    Temat postu:

Liwiusz Iliasz napisał:
Ciekawe czy to znacie Question nektar ten proponowany jest na berdziej męskie spotkanie towarzyskie Very Happy

Mazurska Przepalanka.
Skład:
-1,2l spirytusu.
-2 łyżki stołowe cukru.
- 1łyżeczka waniliowego.
-szczypta soli.
-0,7l przegotowanej wody.



Ja ostanio wzmacniam ten trunek małą szczyptą CHILLI. Nabiera ciekawej mocy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:09, 19 Paź 2005    Temat postu:

Dlugi napisał:
Liwiusz Iliasz napisał:
Ciekawe czy to znacie Question nektar ten proponowany jest na berdziej męskie spotkanie towarzyskie Very Happy

Mazurska Przepalanka.
Skład:
-1,2l spirytusu.
-2 łyżki stołowe cukru.
- 1łyżeczka waniliowego.
-szczypta soli.
-0,7l przegotowanej wody.



ja ostanio wzmacniam ten trunek małą szczyptą CHILLI. napiera ciekawej mocy Wink
A co później się dzieje z dębą czy pali żywym ogniem?? Czy też wywija w ósemkę?? Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Czw 12:36, 20 Paź 2005    Temat postu:

Zapewniem trunek jest naprawdę przedni testuje go od lat Exclamation Exclamation Exclamation

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:47, 20 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Liwiusz Iliasz Wielka szkoda, że nie mogę tego spróbować. Po "zwałce" muszę niestety uważać! Sad Czasem dostąpię "zaszczytu" i z dr Mario cóś tam "obalimy" w ramach konserwacji "kompa". Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Czw 13:08, 20 Paź 2005    Temat postu:

Oj z serduchem nie ma żartów Exclamation ale jak będziesz miał okazję to polecam choć jednego dla zdrowotności Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:15, 20 Paź 2005    Temat postu:

ewentualnie pod te obrzydliwe ogórki - same jakoś kiepsko smakują Neutral

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pią 10:12, 21 Paź 2005    Temat postu:

hehehe fakt ogóry mogą być nie pod takie rzeczy sie zapijało Very Happy -jezioranka np.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:22, 21 Paź 2005    Temat postu:

jezioranka? tez zapijalem ale nie raz byly takie dramaty ze "popijało" sie pod fajke Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin