Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Sob 12:09, 22 Paź 2005    Temat postu:

PIECZARKI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANE Z SEREM.


SKLAD
-pieczarki (ok 1kg)
-ser
-kwaśna śmietana
-cebula
-papryka
-zioła prowansalskie, sól,pieprz.

Cebulę i paprykę poddusić dodać pieczarki-dokładnie odparować, dusić do miękkości.
Dodać śmietanę podgotować razem do zgęstnienia-przyprawić ziołami solą i pieprzem. Następnie przelać do miseczki zasypać serem i zapiekać do uzyskania złotego koloru na powierzchni sera.

P.S. Danie podawac jako przystawkę na do smażonej ryby.
Proporcje składników dawkować według uznania.

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Sob 12:48, 22 Paź 2005    Temat postu:

PIZZA

SKŁAD:

-1kg mąki (luksusowej)
-1kg pieczarek
-kostka drożdży
-1 łyżeczka cukru
-ser
-koncentrat pomidorowy
-kiełbasa (4 pałki)
-4 duże cebule
-tłuszcz (do wysmarowania blachy)
-łyżka stołowa oleju
-bazylia, tyminek,sól,pieprz,chili.

FARSZ

Kiełbasę kroimy w kostkę (średnią) podsmażmy na patelni. Następnie cebulę-dodając do kiełbasy, kolejno pieczarki - całość dusimy do uzyskania miekkości. (UWAGA:pieczarki puszczą wodę dlatego należy je dokładnie odparować) Całość przyprawić bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem oraz chili.

CIASTO

Zaczynamy od drożdży rozpuszczając kostkę w kubku zalewając odroboną wody dokładnie przy tym mieszając-należy rozpuścić całośc do uzyskania płynnej konsystencji.Następnie do drożdży dodajemy mała płaską łyżeczkę cukru ,przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną" pracować".
Drożdże powinny delikatnie urosnąć.
Do miski wsypujemy 5 szklanek mąki zalewamy wcześniej przygotowanymi drożdżani dodajemy łyżeczkę oleju i bardzo dokładnie wyrabiamy podlewając wodą-ciasto bedzie dobre kiedy samo bedzie odpadać od rąk( ciasto nalezy wyrabiać bardzo dokładnie wpompowując w nie jak najwięcej powietrza) .
Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je suchą ścierką i odstawiamy podobnie jak drożdże w ciepłe miejsce aż urośnie.

Przyrządzenie całości

Ciasto nalezy podzielic tak aby wystarczyło na każdą z blach. Następnie wysmarować blachy tłuszczem wykładając na nie ciasto. Po wyłożeniu ciasta na blachy należy je ponakłuwać widelcem i wysmarowac koncentratem pomidorowym oraz farszem - całosc zasypać serem i do piekarnika.
Pizzę przy zapiekaniu należy kontrolować jeśli coasto bedzie wystarczająco zapieczone po brzegach tzn. że jest gotowa do spożycia.

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:28, 22 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Liwiusz Iliasz masz u mnie pochwałę w jadłospisie. Właśnie o taką formę przepisów mi chodziło. Teraz mogę nawet sobie to wydrukować i dołączyć do zbieranej kolekcji.
Pozdrawiam!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:20, 22 Paź 2005    Temat postu: kotleciki z kaszy

Ahooj!!! Będzie coś ze staropolskiej kuchni wypróbowany przepis Babuni na pyszne "kotleciki z kaszy (mazurskiej lub krakowskiej)". Ponieważ dla niektórych może się to wydać skomplikowane podam ten przepis w formie "krok po kroku". No to zaczynamy:
Arrow Krok 1 Zacieranie. Rozsypujemy na blaszce 2 szklanki kaszy. Wykonujemy "stożek wulkaniczny" i wbijamy do krateru jajko. Zacieramy jajem tak, by ziarenka nie były sklejone. Wysuszamy w piekarniku. Zagotowujemy wodę, wkładamy do niej 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki posiekanego koperku i wysuszoną kaszę. Gotujemy do chwili, aż cała woda wsiąknie. Od czasu do czasu mieszając.
Arrow Krok 2 Przygotowanie ciasta. Na 2 łyżkach masła usmażmy 2 drobno posiekane cebule. Dodajemy do ostudzonej kaszy. Wbijamy 2 jaja. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki zwilżonymi wodą dłońmi.
Arrow Krok 3 Panierowanie. Roztrzepujemy 2 jajka. na jeden talerz wysypujemy 1/2 szklanki mąki pszennej, na drugi szklankę bułki tartej. Przygotowane kotleciki najpierw obtaczamy w mące, poźniej zanurzamy w rozmąconym jajku. na koniec panierujemy bułką tartą i już są gotowe do smażenia.
Arrow Krok 4 Smażenie. Na dużej patelni mocno rozgrewamy olej. Po zmniejszeniu płomienia układamy na niej przygotowane kotleciki. Smażymy z obydwu stron na złotobrązowy kolor.
Podajemy z gorącymi sosami (najlepiej pieczarkowym) i surówkami albo bukietem gotowanych jarzyn.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:37, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Sob 17:08, 22 Paź 2005    Temat postu:

hehe dzięki Endriu za pochwałę Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Nie 9:38, 23 Paź 2005    Temat postu:

PRZEKĄSKA NA IMPREZKĘ

SUSZONE ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

SKŁAD:
-surowy boczek
-suszone śliwki

Surowy boczek kroimy w plasterki dosyć cienko zawijając kolejno w każdy sliwkę w (rulonik) całość spiąć wykałaczką.
Kminimy w piekarniku aż do zapieczenia boczku.

P.S. - Podawać jako zakąske np:do Przepalanki Mazurskiej lub innych trunków wyskokowych Very Happy

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Liwiusz Iliasz dnia Pon 12:05, 24 Paź 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:32, 23 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Szybkie danie czyli "Miseczki z mortadeli"
Co potrzebne:
  • 60 dag kiełbasy "mortadela"
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju, sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE: Mortadelę pokroić w plasterki (nie obierać!!!), usmażyć na łyżce oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na reszcie oleju. Wbić jajka, przyrządzić jajecznicę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Przełożyć do miseczek z mortadeli. Podawać z białym pieczywem.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 12:47, 24 Paź 2005    Temat postu:

2 DANIE
JAJKA PO SZKOCKU

SKŁAD:

-5jajek
-mięso mielone (mieszane)
-1 cebula
-serek topiony lub żółty (tarty)
- po pełnej szklance mleka i rosołu
-7łyżek masła
-3łyżki mąki
-sól,pieprz biały



1. Ugotować jajka na twardo zalać zimną woda,obrać ze skorupki.
Obrać cekulę pokroić w drobna kostkę.
2. Zagnieść dokładnie mielone miięso z cebulą z jajkiem (surowym).
Doprawić masę mięsną solą i białym pieprzem.
3. Jajka poprzecinać na pół i oblepić masa mięsną na kotlety.
Rozgrzać olej na patelini i zasmarzyć na złoty kolor.
SOS SEROWY
Rozpuścić w rarnku 2 łyżki tłuszczu, zrobic zasmażkę. Wlać mleko i rosół.Doprawić solą i pieprzem (stale mieszać)
4. Kotlety polewamu sosem serowym.

P.S. Całość podajemy z pure ziemniaczanym.

SMACZNEGO.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:24, 26 Paź 2005    Temat postu: Golonka

Ahooj!!! Dla smakoszy zimnego napoju zwanego piwem polecam do degustacji:
Golonka

Co potrzeba: Golonka, włoszczyzna (3 duże marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, por, cebula, ząbek czosnku), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Golonkę dokładnie oczyścić i opłukać. Naciąć po obwodzie aż do kości. Włożyć do rondla (najlepiej szybkowara) wraz z warzywami i przyprawami. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu usunąć kość, pokroić na porcje i podawać z musztardą, pieczywem i zimnym piwem. Uzyskany wywar można przeznaczyć na krupnik.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:37, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:44, 28 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Temat zawsze aktualny czyli zapiekanki.
"Zapiekanka warzywna"
Co potrzebne: 30 dag makaronu rurki, 1 brokuł, 1/2 kalafiora, 20 dag brukselki, 2 pomidory, 10 dag ostrego sera (parmezan), łyżka masła, sól.
PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy, ostudzamy. Pomidory myjemy, kroimy w grube plastry. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy ściemniałe listki, płuczemy. Brokuły blanszujemy, kalafior i brukselkę wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Warzywa osączamy i ostudzamy.
Arrow Formę do zapiekania dokładnie smarujemy masłem. Układamy w niej makaron, brokuły, brukselkę, kalafior i pomidory. Opruszamy solą, posypujemy startym serem (parmezanem). Zapiekamy całość w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stop.C. Z podanej ilości składników otrzymujemy 6 porcji.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:57, 28 Paź 2005    Temat postu: Sałatki

Ahooj!!! Wszyscy je lubią i produkują. Więc zacznę temat.
Na początek "Sałatka po polsku"
Potrzebne produkty: 1 duży brokuł, 2 pomidory, 2 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 pęczka szczypiorku, sól i pieprz.
Do roboty: Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, osączamy, ostudzamy. Pomidory płuczemy, kroimy na kawałki. Jajka na twardo obieramy, kroimy w ósemki. Szczypiorek płuczemy, siekamy.
Arrow Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa i jajka wkładamy do salaterki, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
[link widoczny dla zalogowanych]
PS. Z podanej ilości otrzymujemy 4 porcje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:20, 30 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Do dania drugiego mogą być zastosowane Buraki ćwikłowe ze śmietaną

Składniki: 80 dag buraków ćwikłowych, 2 łyżki mąki, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok cytrynowy (kwasek cytrynowy).
Przygotowanie:
Buraki wyszorować, włożyć w skórkach do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym.
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:24, 30 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Czy lubicie kalafiory? Ja uwielbiam w takiej o to postaci
Kalafior z wody z masłem
Składniki: 4 małe kalafiory "karliki" (ok. 1 kg), 3 łyżki mleka, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), 3 dag tartej bułki.
Kalafiory oczyścić, umyć, włożyć do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. W czasie gotowania odwrócić. Miękkie wyjąć z wrzątku, osączyć, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.
Pychota!
Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 20:33, 25 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 0:09, 01 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A co powiecie na gulasz ale taki:
Gulasz z serc drobiowych

Składniki: 15 dag serc drobiowych, pęczek świeżego lub łyżka mrożonego, kopru, 1/2 szklanki kefiru 2%, 1 płaska łyżeczka mąki, przyprawy: sól, pieprz, 5-6 kropli soku z cytryny.
Wykonanie:
Serca oczyścić z tłuszczu i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po 15 min odcedzić, ponownie zalać nową, wrzącą wodą i ugotować. Miękkie serca odcedzić i pokroić w plastry. Do mąki rozprowadzonej kefirem wlać powoli pół szklanki wywaru z serc, dołożyć serca i posiekany koper, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
PS. Podana ilość składników na dwie osoby.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 0:16, 07 Lis 2005    Temat postu: Gołąbki

Ahooj!!! Napewno wszyscy je lubią chociaż są trochę pracochłonne.
Gołąbki
Co potrzebne: 1 miękka główka kapusty (ok. 1 kg), 3/4 szkl. ryżu, 2 cebule, 3 łyżki margaryny, 2 dag suszonych grzybów, sól. pieprz; sos grzybowy: wywar z grzybów, 3 łyżki margaryny, 1 łyżka mąki, 1/2 szkl. śmietany, przecier pomidorowy, sól.
Jak wykonać:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, obgotować. Odcedzić, wyłożyć na sito i osączyć. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy. Ryż przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą (2 szkl.), posolić, dodać 1 łyżkę tłuszczu i ugotować na sypko. Gdy woda wsiąknie w ryż, dogotować "pod kocykiem". Grzyby opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, osączyć, posiekać. Cebule obrać, drobno pokroić, zasmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Do ryżu dodać grzyby, cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Nakładać nadzienie na liście kapusty, zwijać w rulonik, układać w szerokim, płaskim rondlu, podlać wywarem z grzybów wymieszanym z przecierem pomidorowym, dodać tłuszcz i dusić aż zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, doprawić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami z wody.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin