Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:01, 07 Lis 2005    Temat postu: Galaretka z nóżek

Ahooj!!! Galeretki jeszcze nie było. Więc propouję:
"Galaretka z nóżek"
Potrzebne składniki:
  • 2 nóżki wieprzowe (ok.1kg) oczyszczone i umyte
  • mała golonka (0,5kg)
  • 20 dag skórek wieprzowych ze słoniny lub boczku
  • 2 ząbki czosnku, cebula, liść laurowy
  • parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz
  • jajko na twardo, parę ziaren groszku zielonego
  • marchewka, szczypta posiekanej natki pietruszki
Jak przyrządzić? Nóżki wieprzowe i małą golonkę porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki wieprzowe ze słoniny lub boczku (nie koniecznie). Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso odpadnie od kości. Na pól godziny przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar ocedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i przyprawy. Mięso włożyć spowrotem do wywaru i zagotować. W porcjowanych miseczkach położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z puszki, plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej natki pietruszki. Na tę dekorację rozłożyć mięso i zalać je wywarem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być tylko tyle, żeby pokrył mięso w miseczce. Przed podaniem galaretkę podważyć nożem i wyłożyć na talerzyk spodem do góry. Nie zdejmować skrzepniętego na powierzchni tłuszczu.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 12:33, 18 Lis 2005, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:44, 08 Lis 2005    Temat postu: Czerwona kapusta zasmażana

Ahooj!!! Teraz będzie taka sobie przystawka, która może być dodatkiem do mięs.
"Czerwona kapusta zasmażana"
Co potrzebne: czerwona kapusta, słonina, jabłko, mąka (niecała łyżka), ocet winny (może być 10%), cukier, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzic? Kapustę posiekać i zalać ją w garnku 0,5 l wody. Gotować ok. 20 minut. Na patelni podsmażyć słoninę i wytopić małe skwarki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka z kapustą. Do skwarek dodać niecałą łyżkę mąki i rozprowadzić w tłuszczu, dodać trochę octu i wymieszać. Zalać tym kapustę i wymieszać w garnku. Dodać do smaku szczyptę cukru, sól i pieprz.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:55, 14 Lis 2005    Temat postu: Zapiekane parówki

Ahooj!!!
Prosto i szybko czyli
"Zapiekane parówki"
Co potrzebne: Kilka parówek, kilka plastrów chudego boczku, 15 dag sera żółtego, 1 łyżeczka majeranku, ketchup łagodny lub pikantny.
Jak przygotować? Gdy obierzesz parówki z osłonek, nakrój wszystkie wzdłuż, uważaj jednak, by nie przeciąć ich do końca! Ser pokrój w plastry grubości około 5mm, a następnie w słupki szerokości około 1cm i równe długości parówek.
Każdą parówkę oprósz majerankiem, a w rozcięcie włóż kawałek sera. Dociśnij brzegi, owiń je kawałkiem boczku i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane parówki włóż do piekarnika i piecz, aż boczek się zarumieni, a ser rozpuści. Nie zajmie Ci to więcej niż 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika polej parówki ketchupem.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 20:34, 25 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:14, 15 Lis 2005    Temat postu:

A ja chciałem wrzucić przepis na smazony oscypek - ale gaździna nie chciała mi powiedzieć jak smażyła... - szkopuł w tym, że zwyczajnie smażony (tzn. na tłuszczu) się od razu rozpływa...
więc - próbujcie! (w orzyszu można dostać oscypek)
aha - i jeszcze - dla fanów grilla - na grilla oscypek także się nadaje!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 0:37, 22 Lis 2005    Temat postu: Smażony oscypek

Ahooj!! Nie wiem czy u nas dostanie "oscypka" ale przepisik na niego posiadam i zapodaję
"Smażony oscypek (lub ser żółty)"
Składniki:
• 1 duży oscypek lub ser żółty w kawałku.
• 1 jajko.
• bułka tarta, olej.
Wykonanie:
Ser pokroić w plastry grubości 1 cm. Obtoczyć w jajku i tartej bułce. (Najlepiej dwukrotnie panierować) Kłaść na gorący olej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podajemy z usmażonym boczkiem i żurawinami.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Wto 9:23, 22 Lis 2005    Temat postu:

Hm. Bomba kaloryczna, ale niewątpliwie smaczne. Smile. Po takim daniu przydałaby się dwudniowa głodówka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:51, 22 Lis 2005    Temat postu:

górale smażą bez panierki - ale być może do tego potrzebny jest ten góralski oscypek, a nie sklepowy...

bomba kaloryczna?
po półmisku oscypka wciążgnąłem talerz żurku góralskiego (pół litra zupy) i nie czułem się zbombardowany kalorycznie - ale przejedzony lekko Razz
fakt, że placka góralskiego nie zmęczyłem...

polecam karczmę Kolibecka w Zakopanem, przy rondzie na Kuźnice - bardzo dobre "jadło", w uczciwej cenie, a do tego potężne porcje... Konieczne pozycje tam to: pstrąg z czosnkiem smażony na maśle, smażony oscypek, placek góralski (chociaż nazywa się tam "węgierski"...), a tak właściwie to wszystko tam dobre mają. do jedzonka polecam kubek grzanego wina (250 ml + 50 ml wisniówki - grzeje jak cholera!)
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Wto 11:17, 22 Lis 2005    Temat postu:

mihaugal napisał:
gbomba kaloryczna?
po półmisku oscypka wciążgnąłem talerz żurku górlaskiego (pół litra zupy) i nie czułem się zbombardowany kalorycznie -

no tak, ale nie każdy jest piekny, mlody i szczupły Smile
Ja mam nadwagę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:31, 22 Lis 2005    Temat postu:

e tam... nie widać Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:33, 22 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! mihaugal masz ode mnie normalny "łomot", niech no Ja Cię dorwę!
Po Twoich relacjach co w "Zakopcu" żarłeś i piłeś, miałem tzw. ślinotok i ssanie w "bebechach". Co do wypowiedzi Krzycha > podobno "nadwaga" siedzi gdzieś w genach, ale się nie przejmuj tym bardzo. Ja nie wiem co to jest ta nadwaga, ponieważ moje ustrojstwo ma szybkie spalanie i tzw. brzuszek mi nie grozi. A zeżreć potrafię jak "dwuletnie prrr.." Ale twierdzę, patrząc z perspektywy lat, to musi być genetyczne bo u mnie w rodzinie wszystkie "chłopy" były żylaste.
Pozdrawiam!
Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:44, 22 Lis 2005    Temat postu:

Endriu48 napisał:
Po Twoich relacjach co w "Zakopcu" żarłeś i piłeś, miałem tzw. ślinotok i ssanie w "bebechach".

i słusznie! doprawdy wysmienite potrawy serwuja nasi południowi rodacy!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:20, 25 Lis 2005    Temat postu: Pierogi z kapustą

Ahooj!!!
Jedno z dań wigilijnych ale nie tylko (można je zrobić w większej ilości i zamrozić)
Pierogi z kapustą
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, sól.
Nadzienie: 60 dag kapusty kiszonej, 1 cebula, kilka grzybów suszonych, olej, sól, pieprz.
Arrow Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, gotujemy, osączamy i kroimy w paseczki.
Arrow Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, siekamy i gotujemy do miękkości.
Arrow Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na jasnozłoty kolor, dodajemy do kapusty razem z grzybami, wywarem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Po ostygnięciu wszystko odcedzamy i nadzienie siekamy.
Arrow Zagniatamy ciasto z mąki, jajka, ciepłej wody i szczypty soli. Odstawiamy na 20 minut, wyrabiamy ponownie i rozwałkowujemy.
Arrow Wycinamy szklanką krążki na pierogi, nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzątku - około 5 minut, od momentu wypłynięcia. Podajemy bezpośrednio po odcedzeniu polane podsmażoną na oleju cebulą lub przysmażamy na oleju.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:37, 05 Gru 2005    Temat postu: Zapiekanka ziemniaczana

Ahooj!!!
Prosto, łatwo i niedrogo > Zapiekanka ziemniaczana
Potrzebne składniki:
- 0,7 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 większa cebula,
- 100-200 g boczku lub kiełbasy (dowolna), ew. szynki,
- 400g sosu Uncle Ben’s pieczarkowo-maślakowego,
- masło, pieprz czarny, sól, 1-2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Boczek usmażyć na złoty kolor, odłożyć na bok. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Połączyć z sosem Uncle Ben’s oraz boczkiem, dodać czosnek, pieprz i sól. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 15-20 min. w temp. 200 C.
Jak podawać? Na ciepło.

Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:09, 12 Gru 2005    Temat postu: Patelnia Zbójnicka

Ahooj!!
Straśnie dobra i pyśna górolska Patelnia Zbójnicka

Składniki: 40 dag żeberek wędzonych, 20 dag chudego pokrojonego boczku, 20 dag wędzonej ogonówki, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag białej słodkiej kapusty, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, 5 dag smalcu ze skwarkami, papryka ostra, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie:
Pokrojone żeberka, ogonówkę, boczek, przyprawy wkładamy do bulionu i zagotowujemy. Kapustę siekamy i dodajemy do wywaru. Cebulę podsmażamy na smalcu ze skwarkami, słodką papryką, pieczarkami, przecierem pomidorowym, czosnkiem i dusimy z czerwonym winem i sokiem pomidorowym. Następnie łączymy wszystkie produkty ze słodką kapustą, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Podajemy ze smażonymi ziemniakami.

Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:36, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:14, 13 Gru 2005    Temat postu: Faszerowane cebule

Ahooj!!!
Przysłane emailem z subskrypcji: Faszerowane cebule
W tę potrawę trzeba włożyć nieco starania i czasu. Idealna na zimowe dni. Można przygotować ją wcześniej i włożyć do piekarnika bezpośrednio przed wydaniem.
Potrzebne składniki:
- 5-6 dużych cebul lub 8 średnich,
- 500g mięsa mielonego (może być każdego rodzaju),
- 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese tradycyjnego lub 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese z pieczarkami,
- 100g startego żółtego sera,
- 1 jajko,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki tartej bułki,
- masło,
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie).
Jak to wszystko przygotować?
Arrow Cebule obierz zostawiając korzonek. Włóż ją na 15 min. do gotującej się wolno i osolonej wody. Wystudź. Osącz dokładnie z wody.

Arrow Zetnij na wysokości 1/3 wierzchołek cebuli. Dość ostrą łyżeczką wydrąż środki tak, by nie uszkodzić dna cebuli. Jeśli cebula jest duża, możesz przekroić ją wzdłuż.

Arrow Na rozgrzaną patelnię włóż mięso i 2/3 posiekanej cebuli z wydrążonych środków. Przesmaż całość. Dodaj sos Uncle Ben’s® i gotuj ok. 10 min. Ostudź przygotowany farsz.

Arrow Dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki, ser, starty czosnek i tartą bułkę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki starannie.

Arrow Ponakładaj farsz do przygotowanych cebul dość kopiato. Poukładaj je w formie żaroodpornej wysmarowanej wcześniej masłem. Na wierzch każdej cebuli połóż skrawek masła. Zapiekaj w temp. 160-180 st. C przez 20 min.
Jak podawać?
W formie, w której się piekły, prosto z piekarnika.
Uwaga:
Cebule przekrojone wzdłuż na pół łatwiej jest wydrążyć. Ale nieco mniejsze dają się wydrążyć od góry, przy odrobinie uwagi i cierpliwości.


Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin