Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Po prostu gotuj.....dania różniste
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:45, 22 Wrz 2008    Temat postu: Gulasz z podgrzybków

Hello! Gulasz inaczej czyli > Gulasz z podgrzybków
Składniki: na ok. 4 porcje
    1 kg podgrzybków [lub innych grzybków]
    30 dag boczku wędzonego
    20 dag marchewki
    10 dag szalotek [potocznie "cebuloczosnek"]
    2 łyżki masła, sól, pieprz
    natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Marchewki pokroić w plasterki, boczek w paski. Masło rozgrzać , smażyć na nim szalotki i boczek kilka minut , cały czas mieszając.
2. Dodać podgrzybki i marchewkę, dusić przez kilka minut.Podlać 1/8 litra wody. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Gulasz przykryć, gotować 10 minut na średnim ogniu. Natkę pietruszki posiekać, posypać nią gotowe danie.
4. Gulasz podawać z ryżem lub ziemniakami.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:48, 25 Wrz 2008    Temat postu:

Wszystko OK! Tylko kto mi nazbiera tych podgrzybków? Może są chętni?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:31, 20 Paź 2008    Temat postu: Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Ahoj! Takie danie też dobre: Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Składniki:
25 dkg kaszy gryczanej
50 dkg świeżych lub mrożonych podgrzybków,
2 cebule, pół szklanki śmietany,
1 żółtko, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Wykonanie:
1. Grzyby namoczyć na 2-3 godziny, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły (potrzeba około 2 szklanek wody).
2. Do 1,5 szklanki wywaru z grzybów wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i gęsta.
3. Boczek pokroić w grubą kostkę, zesmażyć razem z cebulą.
4. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pokrojone w paski grzyby, boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i cebulą, jajka, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
5. Tak wyrobioną masę wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem.
6. Zapiekać w temp. 130°C przez 30 min.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:33, 23 Lut 2010    Temat postu: Flamandzki browarek

Flamandzki browarek
To frykas dla wszystkich, którzy lubią smak piwa (a tych wśród Polaków raczej nie brakuje).
Składniki:
    2 kg ziemniaków
    1 kg cebuli
    12 ½ dag masła (½ kostki)
    ½ l śmietanki
    1 butelka dobrego jasnego piwa
    10 dag tartego sera (najlepszy parmezan)
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, udusić w połowie podanej ilości masła. Gdy stanie się jasnozłota, zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć (najlepiej za pomocą papierowych ręczników), pokroić w cienkie plasterki. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej warstwami ziemniaki i cebulę - ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Piwo wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (sos powinien być mocno aromatyczny). Posypać serem i przykryć wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego (do 220°C) piekarnika i piec około 2 godzin. Gdy wierzch się lekko zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Także i ta zapiekanka - im dłużej pieczona, tym jest smaczniejsza. Można ją podawać jako samodzielne danie z dodatkiem zielonej sałaty lub cykorii albo jako dodatek do pieczonych mięs lub ryb.
Smacznego Exclamation Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:39, 11 Wrz 2010    Temat postu: Grzybowe kotlety

Sezon grzybowy w pełni. Podgrzybki, borowiki i koźlaki nadają się do tego celu najlepiej.
Grzybowe kotlety

Co potrzebne:
50 dag grzybów,
1 duża cebula,
3 łyżki masła,
1 sucha kajzerka,
odrobina mleka,
1 jajko,
2 łyżki śmietany 22%,
1 szklanka bułki tartej,
3 łyżki posiekanego koperku,
6 łyżek oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzamy?
Grzyby czyścimy, myjemy, odsączamy i siekamy. Cebulę obieramy i też siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby i cebulę. Dusimy je około 10 minut.
Do ostudzonych grzybów dodajemy rozmoczoną w mleku i odsączoną bułkę, połowę bułki tartej, koperek, sól i pieprz, śmietanę i jajko. Starannie wyrabiamy masę.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i surówką.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin