Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania z ryb.....
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:28, 17 Paź 2005    Temat postu: Dania z ryb.....

Rybki na rózne sposoby Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:30, 17 Paź 2005    Temat postu:

Arrow SANDACZ W BOCZKU
Skladniki:
-2 sandacze
-1 cytryna
-100g przerosnietego boczku
-2 łyżki mąki
-sól,pieprz
Przyrządzenie:
sandacze oskrobac,wypatroszyc,umyc odfiletowac je ostrym nożem z obu stro kregosłupa.Usunąc ości z z połówek ryby a nastepnie zdjac nozem skore z filetów.opłukac filety w zimnej wodzie,osuszyc sciereczką skropic sokiem z cytryny,posolic i popierzyc do smaku.Boczek pokroic w drobna kostkę i usmażyc na zloty kolor.Skwarki wyjąc i odłozyc na pózniej.Filety obtoczyc w mące nastepnie smazyc na tluszczu z boczku na zloty kolor.Potrawe mozna udekorowac ugotowaną marchewka pokrojoną w plasterki.Ułozyc na podgrzanym pólmisku po wierzchu posypac cieplymi,chrupiacymi skawarkami.podawac na lisciach zielonej salaty z gotowanymi ziemniakami i swiezymi ogórkami.

Arrow RYBNA ZAPIEKANKA
Skladniki:
-150g dlugoziarnistego ryżu
-250g pieczarek
-40g masla
-2 lyzki soku z cytryny
-1 kg filetow z ryby(bez roznicy jakiej)
Na sos:
-50g masla
-1 lyzka mąki
-3/8 l smietany
-200g parmezanu

Ryz ugotowac na sypko, trzymac w cieple. Pieczarki pokroic w plastry smazyc na masle przez 3 minuty,dodac sok z cytryny i dalej smazyc przez 5 mniut.Przygotowanie sosu: rozetrzec 50 g masla i polaczyc z 3 lyzkami maki.Dokladnie wymieszac,dodac smietane oraz sos,ktory powstal przy smazeniu pieczarek.Znow wymieszac i odstawic w cieple miejsce.
ryz wylozyc na duzo plaska forme.Na ryzu ulozyc filety z ryby,nastepnie pieczarki i wszystko polac sosem. Zapiekanke posypac parmezanem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwiusz Iliasz
Sierżant
Sierżant



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zelki

PostWysłany: Pon 12:08, 17 Paź 2005    Temat postu:

Jeśli chodzi o rybę do smażenia i panierowania proponuje filety z PANGI !!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:40, 17 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Ja tam daleko nie bedę szukał, tego co jest w zasięgu "ręki". W krainie tysiąca jezior "ryby chodzą sobie po chodnikach" no nie? Laughing
"KOTLETY z RYBY"
Składniki:
  • 600 g filetów z ryby(dowolna)
  • 1 cebula, 3 jajka
  • 100 g tartej bułki
  • 1 łyżka masła[*}mąka, sól, pieprz
  • tarta bułka, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: Filety z ryby płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, płuczemy, siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy 100 g tartej bułki, 2 jajka i doprawiamy sola i pieprzem. Można wcisnąć trochę soku z cytryny. Całość mieszamy i z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w mące, 1 jajku roztrzepanym z łyżką wody i tartej bułce. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią z obu stron.
Podajemy z sosem kaparowym lub korniszonowym.
- Do masy rybnej można również dodać 200 g ziemniaków puree zamiast 100 g tartej bułki, można też dodać 100 g zmielonego wędzonego boczku lub 100 g zmielonej kiełbasy.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:25, 19 Paź 2005    Temat postu:

Liwiusz Iliasz napisał:
Jeśli chodzi o rybę do smażenia i panierowania proponuje filety z PANGI !!!
Co to specjał?? "Panga" > osobiście nie znam. Laughing

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 20:42, 12 Gru 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:43, 19 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj! Coś z karpia czyli Karp po rosyjsku lub pieczony jak kto woli.
  • 1 mały sprawiony karp ok. 1 kg
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki śmietany
  • sól, sok z 1/2 cytryny
  • 3 ogórki konserwowe, biały pieprz mielony
  • pęczek koperku

WYKONANIE:
Arrow Rozpuszczamy maśło w rondelku i zasmażamy z mąką ok. 1 min, mieszająć dodajemy stopniowo śmietanę. Całość trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min aż sos zgęstnieje.
Arrow Rybę pluczemy, dzielimy na dzwonka. Opruszamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórki drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy solą i pieprzem.
Arrow Sos wlewamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy rybie dzwonka i pieczemy w piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 200 stop.C do momentu aż wierzch ryby lekko zbrązowieje. Gotowe danie posypujemy koperkiem.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:45, 23 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Coś dla smakoszy czyli "Rybne roladki"
Co potrzebne:
  • 1 filet z tołpygi (ok. 70 dag) lub innej dużej ryby
  • 1 cytryna, przyprawa do ryb, pieprz czarny mielony
  • 10 dag sera mozarella (lub innego np.gouda)
  • 2 łyżki mleka, 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartej bułki, olej do smażenia
WYKONANIE:
Arrow Filet płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy, odcinamy twarde brzegi, z ryby wyjmujemy ości, nacinając mięso, kroimy na kawałki o szerokośći 2-3 cm.
Arrow Skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, lekko opruszamy przyprawą do ryb i pieprzem czarnym mielonym, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Arrow Skórę częściowo odcinamy od mięsa tak, aby powstały dwa płaty, kawałek sera owijamy mięsem i skórą i spinamy wykałaczką.
Arrow Rybę panierujemy w jajku rozmąconym z mlekiem i tartej bułce, smażymy na złoty kolor na małym ogniu.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 14:57, 24 Paź 2005    Temat postu:

No pangę to właśnie kupiłem z ciekawości - morska ryba...
a przyrzadzę ją...:

smażona na maśle z koperkiem i pietruszką a następnie duszona (oczywiście krótko) w białym półwytrawnym winie..
do tego może szpinak i polenta?
nie wiem jeszcze...hę
Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:18, 24 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A ja mihaugal podam ci przepisik na "Panga w jarzynach"
Co potrzeba:
300g ryby
1 nieduża cebula
kawałek selera
1 marchewka
250ml bulionu rybnego
4 ząbki czosnku+ w proszku
pieprz, sól
4 młode cebulki ze szczypiorem
1 mały pomidor
250ml śmietany
Sposób wykonania:
Pokrajaną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojony seler, marchewkę i smażyć aż się zeszklą, wlać bulion rybny, dodać przekrojony czosnek oraz czosnek w proszku oraz pieprz i sól, położyć rybę na warzywach i chwilę gotować. Dodać młode cebulki ze szczypiorem przyciętym na długość około 15 cm, pokrojonego pomidora i wszystko chwilę gotować. Rybę wyjąć, dolać śmietanę i gotować aż uzyska się właściwą konsystencje sosu. Rybę położyć z powrotem do naczynia, chwilę gotować na niezbyt dużym ogniu.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:31, 24 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A tutaj będzie odmiana "Panga na zielono"
Składniki:
2 filety z pangi (rewelacyjna ryba bez ości), pęczek zielonej pietruszki, czosnek, oliwa, dodatkowo mogą być pieczarki, masło
Przyrządzenie:
Rybę można dostać tylko w wersji mrożonej, więc najlepiej rozmrozić ją przed przygotowaniem (kwadrans w mikrofali z opcją rozmrażanie). Rybkę przyprawiamy delikatnie vegetą i pieprzem. Potrzebny będzie kawałek folii aluminiowej, na którym kładziemy kilka cienkich kawałeczków masła i na to rybkę. Jeżeli piekarnik nie przypala to nie trzeba ryby przykrywać folią. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 min w temp. 150-180 stopni. Teraz możemy zająć się warstwą wierzchnią. Pietruszkę kroimy, mieszamy z oliwą (jakieś 2-3 łyżki) i rozgniecionym czosnkiem. Jeśli mamy pod reką pieczarki to cienko pokrojone smażymy (żeby straciły wodę) i dodajemy do pietruszki. Gdy rybka piecze się już ok. 15 minut, na sam koniec pieczenia kladziemy na rybkę pietruszkę wymieszaną z pieczarkami i pieczemy jeszcze wszystko razem jakieś 5-10 min max.
Jak podawać?
Rybkę można podawać z ciemnym ryżem i malutką gotowaną marcheweczką (np. Hortex) co na talerzu stworzy ciekawą kompozycję kolorystyczną.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:45, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Śledź to też ryba wobec tego będzie Śledź z musztardą
Do tego celu kupujemy solone płaty śledziowe, które moczymy w wodzie przez 24 godz. Osączamy i osuszamy.
Arrow Posiekaj drobno ćwiartkę cebulę, wymieszaj ze szczyptą pieprzu i łyżką musztady.
Arrow Pastą posmaruj połowkę śledzia.
Arrow Zwiń ją w rulon, z połówką korniszona w środku.
Układamy na talerzyku ruloniki, przybieramy natką pietruszki i gotowe.
Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:32, 30 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Co powiecie na taką rybkę => Ryba z rusztu

Składniki: 2 filety z ryby (po około 200 g), sok z cytryny 2 łyżki oleju, mąka do oprószenia, sól, posiekana natka pietruszki.
Wykonanie:
Rybę opłukać szybko pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 15 minut. Później osolić, posmarować olejem ze wszystkich stron, podobnie natłuścić ruszt. Rybę oprószyć mąką, wsunąć na ruszt pod rozgrzany grill i piec 10-15 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwrócić rybę na drugą stronę. Ułożyć na ogrzanym półmisku i podawać posypaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami albo pełnoziarnistym pieczywem.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:57, 31 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!!
ZUPA RYBNA -UCHA

Składniki:
* kilka kawałków dużych ryb
* kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy
* cebula
* marchew
* natka pietruszki
* por
* seler
* gorczyca, liść laurowy, goździki
* sól
Wykonanie:
Do garnka wkładamy opłukane jarzyny, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do wywaru wkładamy małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym, gdyż w przeciwnym wypadku będą pływały rozgotowane kawałki ryb i ości) wypatroszone, ale z głowami. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy woreczek i wkładamy większe kawałki ryb (najlepiej odfiletowane) i znów gotujemy ok. 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki i ewentualnie sól do smaku.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:52, 16 Lis 2005    Temat postu: Pasta z makreli

Ahooj!!! Szybko i niedrogo czyli
"Pasta z makreli"
Potrzebne składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 1 niewielka cebula (najlepiej czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, 1 łyżka majonezu
Jak przyrządzić?
Makrelę obrać z ości, skórę odrzucić. Dodać: cebulę i ogórek pokrojone w drobniutką kosteczkę oraz łyżkę majonezu. Razem wymieszać.

Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 20:45, 25 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Śro 18:01, 16 Lis 2005    Temat postu:

Liwiusz Iliasz napisał:
Jeśli chodzi o rybę do smażenia i panierowania proponuje filety z PANGI !!!

raz jadłem, smakowało Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin