Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Owoce morza...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:45, 26 Paź 2005    Temat postu: Owoce morza...

Ahooj!!! Temat mówi sam za siebie. Ostatnio coraz bardziej staje się "trendy" lub "na topie". Wobec powyższego pierwszy przepisik zaserwuję dla mihaugal i będzie to:
"Krewetki z pieczarkami"
POTRZEBNE SKŁADNIKI: 60 dag mrożonych krewetek, sok z połowy cytryny, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 20 dag marchwi, łyżeczka tymianku, szklanka wywaru z warzyw, 5 dag startego parmezanu, biały pieprz, sól, tłuszcz do nasmarowania formy.
No i do roboty: Krewetki rozmrozić, opłukać, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić w przykrytym naczyniu do chłodziarki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew zetrzeć na grubej tarce. Oliwę rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć do miękkości cebulę, a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczone oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, na końcu - marchew. Dusić 2-3 min, przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Dodać wywar z warzyw i gotować do momentu, aż 1/3 wywaru odparuje. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć połowę warzyw, nałożyć na nie krewetki, przykryć je pozostałą częścią warzyw, wymieszaną z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C Piec ok. 20 min, aż powierzchnia potrawy będzie złotożółta.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:51, 26 Paź 2005    Temat postu:

oh merci monsieur!
give me more!
ale raczej podziekuję za małże - są okropne...
osmiorniczki, kalmary, krewetki, raki (choć to nie morskie) etc - bardzo chętnie Wink

może masz pomysł na przyrządzenie paluszków krabowych?
(które nawiasem mówiąc nic z krabami wspólnego nie mają...)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:56, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Teraz będzie coś zupełnie wyjątkowego z tych, krewetek.
"Szaszłyki z krewetek"
Co potrzebne: 15 dag małych krewetek mrożonych, 15 dag boczku, 4 jabłka, strąk zielonej papryki, sos sojowy, niecałe pół szklanki czystej wódki, 2 cebule, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki chili.
ArrowJak wykonać? Rozmrożone krewetki natrzeć imbirem oraz chili, a następnie skropić sosem sojowym wymieszanym z wódką. Pozostawić na 20 min w chłodziarce. Boczek pokroić w kostkę, jarzyny - na kawałki. Nadziewać przemiennie krewetki, boczek, cebulę, paprykę i jabłka na szpadki do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8 min w temperaturze ok. 180°C, obracając w trakcie pieczenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:00, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Błyskawiczna odpowiedź dla mihaugal
Paluszki krabowe w majonezie

To jeden z najbardziej smakowitych kąsków "śniadaniowo-kolacyjnych". Paluszki krabowe kupione w paczkach rozmrozić i drobno pokroić. Następnie wymieszczać z majonezem niskotłuszczowym w proporcjach 2:1 (kraby do majonezu - pojemnościowo). Po wymieszaniu skropić odrobiną cytrynki i szczyptą pieprzu. Wymieszać i zajadać z chrupiącym białym pieczywkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym. Uwaga! Potrawa silnie uzależniająca !!! Smile !

Najlepiej przechowywać (o ile coś zostanie) w lodówce na dolnej półce. Smak dosłownie po "przeleżeniu w lodówce"... zniewala! Albo zwala z nóg!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Śro 14:04, 26 Paź 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:01, 26 Paź 2005    Temat postu:

lece w piatek po krewetki...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:13, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! A tutaj się z tobą nie zgodzę
Cytat:
ale raczej podziekuję za małże - są okropne...
. Kiedyś, nie wiem jak teraz, w Orzyszu można było kupić małże w słoiczku w zalewie szwedzkiej firmy "Abba". Pychota! Wykupiłem wszystkie. Normalnie je zżarłem, a pod "wódencję" > "mniód na smalcyku".
Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:20, 26 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Może tam w "wielkim świecie" jest dostępne. Podejrzewam że tak.
"Smażone kraby"
Co potrzebne: 40 dag mięsa konserwowego z krabów, pół łyżeczki imbiru, 2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sherry, łyżeczka cukru, 4 cebule, łyżka posiekanego szczypiorku.
No i zaczynamy produkcję: Na gorący olej włożyć mięso z krabów posypane imbirem i smażyć przez 2 min. Następnie dodać sos sojowy, sherry, cukier i pokrojoną cebulę. Zmniejszyć ogień i często mieszając smażyć do momentu, aż kraby wchłoną cały płyn. Podawać posypane szczypiorkiem. Prosto i szybko, no nie? Wink
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:29, 26 Paź 2005    Temat postu:

...i najważniejsze, że z sherry Wink
kraby sa uzalezniające - to fakt, jak raki - zaczniesz i wpadłeś!
a małże za kazdym razem (podchodziłem kilkukrotnie) smakowały niczym gluty z mułu Evil or Very Mad kolega ma na nie swoistą nazwę (na te ze słoików) "marynowane cip..." Twisted Evil
a pod wódeczność świetne sa wędzone ośmiorniczki- mniam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:03, 27 Paź 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Jeszcze coś z owoców morza "Sałatka z krabów"
Potrzebne składniki: 20 dag gotowanego mięsa z krabów (lub paluszków krabowych), główka kruchej zielonejsałaty, 4 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo, 20 oliwek czarnych, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, 2 cebule, chili, sól, pieprz.
WYKONANIE: Umytą sałatę i jedno jajo pociąć na drobne kawałki. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Dodać rozdrobnione mięso z krabów lub paluszków krabowych. Obrać cebule i pokroić w drobną kostkę. Umyte papryki, po usunięciu gniazd nasiennych, też pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki. Z majonezu, jogurtu i chili przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Podawać ją udekorowaną oliwkami i posypaną drobno posiekanym drugim jajem.
Wink Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:28, 09 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Omlet z krabami i groszkiem
Składniki:
20 dag mięsa konserwowego z krabów, 4 jaja, łyżka białego wina półwytrawnego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka mąki, 4 łyżki zielonego konserwowego groszku, 2 łyżki oleju, koperek
Sposób przyrządzenia:
Z roztrzepanych jaj, wina, sosu sojowego i mąki przygotować ciasto. Wymieszać je z osączonymi krabami i zielonym groszkiem. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.
Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:31, 09 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Przepisik na kalmary:
Kalmary á la flaczki
Co potrzebne:
50 dag mrożonych surowych pierścieni z kalmarów, 2 cebule, pietruszka, mały seler, 4 marchwie, 4 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, papryka słodka, łyżka majeranku, imbir, gałka muszkatołowa, gałązka selera naciowego, natka zielonej pietruszki, koperek, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierścienie kalmarów włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 min. Po wyjęciu z wody ostudzić i pokroić w cienkie paski. Natrzeć solą, połową majeranku, imbirem oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Umyte i obrane warzywa pokroić w drobną kostkę, włożyć do osolonej wody, zagotować, a następnie dodać pokrojone kalmary, pozostałą część przypraw oraz gałązkę selera naciowego i gotować jeszcze 15-20 min. Przygotować zasmażkę z margaryny i mąki, połączyć ją z gotującymi się kalmarami. Przed podaniem posypać kalmary posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 0:06, 13 Gru 2005    Temat postu: Smażone krewetki w sosie pomidorowym

Aahooj!!!
Smażone krewetki w sosie pomidorowym
Składniki:
50 dag mrożonych krewetek, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki curry, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Sos: duża cebula, czerwona papryka, 4 łyżki czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki pasty chili (sambal oelek), łyżeczka miodu, 2 łyżeczki mąki, łyżka posiekanego koperku.
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone krewetki natrzeć solą, pieprzem, curry i imbirem, pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Posiekać obraną cebulę, a świeżą paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Włożyć krewetki do silnie rozgrzanej oliwy i smażyć, mieszając, przez 2-3 min, po czym wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu, a do oliwy wrzucić cebulę. Smażyć, mieszając, przez minutę. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, pastę chili, miód. Znów mieszając, smażyć następną minutę. Zaprawić przygotowywany sos mąką rozmieszaną z 4 łyżkami wody i gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć (cały czas mieszać). Wtedy włożyć z powrotem krewetki i podgrzewać je przez kolejną minutę. Podawać na półmisku posypane koperkiem.
Wink Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin