Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania z ryb.....
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Śro 18:54, 16 Lis 2005    Temat postu:

Endriu48 napisał:
Ahooj!!!
ZUPA RYBNA -UCHA

mozna też przyrządzać zupę rybna czystą, do picia, jak barszcz, rosół.
Zupa rybna wymaga dokwaszenia. Nie widzę tego w twoim przepisie.
A co z deustacjami twoich propozycji? Moze pójdziemy na to, ze ja będzę degustował, a ocenę zamieszczał tutaj?
W ten sposób uchronisz się od posądzeń, że przepisy przedrukowujesz, a nie gotujesz, tego co piszesz.
Sam wiesz, jacy ludzie są złośliwi. Chciałbym cię przed nimi ochronić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:50, 16 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!!
Cytat:
Zupa rybna wymaga dokwaszenia. Nie widzę tego w twoim przepisie.
Nie słyszałem o zakwaszaniu zupy rybnej ale jeśli taka Tobie Krzychu smakuje nic nie stoi na przeszkodzie abyś wcisnął 1/2 cytryny albo dolał octu. A co do posądzeń, to jak na razie nikt mnie o nic nie posądza. Chyba z wyjątkiem Ciebie?
Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Czw 0:24, 17 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Śro 20:36, 16 Lis 2005    Temat postu:

no dobra, ale nie wypowiedzialeś sie jeszcze o tej degustacji.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:48, 16 Lis 2005    Temat postu:

wiedziałem! wywołanie intrygi w celu uskutecznienia degustacji! toż to czysta manipulacja! Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Czw 9:54, 17 Lis 2005    Temat postu:

ja myślę, ze musimy tutaj ustawić ankietę z pytaniem: czy jesteś za degustacją Endju'owych zupek. Jeżeli większość będzie "za" to Główny Kucharz Forum będzie musiął się ugiąć!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:12, 17 Lis 2005    Temat postu:

no ale w ten sposób to zrobimy z Endrju jakiegoś rzemieślnika -a on raczej z zamiłowania gotuje - nie psujmy mu tej radości. dajmy mu się cieszyć kuchceniem i nie wywołujmy stresu związanego z ocenianiem Very Happy
a degustacje może każdy z nas przeprowadzic po zastosowaniu podanych przepisów - ja z kilku skorzystalem - i "zdolności" Endrju oceniam bardzo dobrze Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Czw 10:32, 17 Lis 2005    Temat postu:

to nie jest to. Nie chodzi o nasze gotowanie. Ważna jest ręka mistrza. To, u niego, musi smakować o niebo lepiej!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:37, 17 Lis 2005    Temat postu:

No i dobrze! Dla nas niech "niedościgniony" stanowi wzór - punkt, do którego dążyć winniśmy!
Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:22, 17 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! ogród A mogę Tobie Krzycho zadać "głupie pytanie"? Ile w swoim życiu w ogóle coś ugotowałeś, zrobiłeś jakiś obiad albo upiekłeś np. jakieś ciasto? I tak np. żeby cała rodzinka nie "wynajęła sobie kibla na własność". Nie chcę tutaj wprowadzać się w stan "samozadowolenia" czy innych tego typu określeń. Ja nie jestem "mistrzem kuchni" tylko traktuję to jako dodatkowe "hobby" oprócz "IT". A w tym miejscu jednak zacytuję mihaugal
Cytat:
degustacje może każdy z nas przeprowadzić po zastosowaniu podanych przepisów - ja z kilku skorzystalem - i "zdolności" Endrju oceniam bardzo dobrze
I tym optymistycznym akcentem kończę swoje dywagacje. Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Czw 13:04, 17 Lis 2005    Temat postu:

Może to nie jest głupie pytanie, ale moją odpowiedzią nie osiagniesz tego czego się spodziewasz? Wink
Szczyt mojego hobby culinarnego przypadł na lata 70-te Smile. Nie było wtedy łatwo o ciekawe przepisy. Zdobywalem je róznie. M. in. wysłałem wiele listów do różnych ambasad w sprawie przepisów. Aby nie być ściganym przez WSW (w zwiazku z korespondencja z ambasadami zachodnimi) mialem załozoną skrytke pocztową na poczcie. Kiedys piekłem dużo. Do dzisiaj, nie nablizsza rodzina nawet, wspomina moją babkę cytrynową Smile. Niegdyś mialem pokaźną biblioteczke kulinarną, a jak pamietasz kompletowanie takowej nie było łatwe w owczesnych czasach. Kupowalem takze w antykwariatach.
Obecnie mniej interesuje mnie gotowanie obiadków, a bardziej culinaria extremalne Smile. Wypiek chleba na zakwasie, wyrob szynek suszonych, alkoholowe nalewki zdrowotne, wina gronowe bez drożdży "sztucznych" itp.
Nie uważam, że znam sie na gotowaniu, ale ciemnoty nikt mi nie wciśnie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:21, 17 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!! Proponuję aby nie zaśmiecać tego działu zbędnymi dygawacjami i przenieść dyskusję do Wysypiska. ogród nie rozumiem Twojej "aluzji" w stylu
Cytat:
ale ciemnoty nikt mi nie wciśnie
. Kto i komu tutaj wciska jakąś ciemnotę? Weź się człowieku opanuj. Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:32, 17 Lis 2005    Temat postu:

no jak dzieci Very Happy dorośli faceci heh
Endrju - pisałeś temat o zbędnych postach - a dyskusja tutaj sprowadza sie w tym własnie kierunku nieuchronnie...
na wysypisko z nią!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogrod
Starszy chorąży
Starszy chorąży



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: skądinąd

PostWysłany: Czw 13:48, 17 Lis 2005    Temat postu:

Hm. Wpierw zadaje sie mi pytanie, a jak odpowiedź niewygodna to na wysypisko?
A dlaczego moja wypowiedź jest zbędna, pomimo, ze ty pytaleś?
A dlaczego uważasz, ze pisząć o ciemnocie dotyczyło to ciebie?
Widzę, ze niebezpiecznie jest tutaj odpowiadac na pytania, mozna narazić się.
Może, faktycznie bedzie lepiej, jak na FORUM, będą pisane tylko przepisy. Bedzie nudno, ale zdyscyplinowanie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihaugal
Podporucznik
Podporucznik



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:54, 17 Lis 2005    Temat postu:

dżizas... dajta tu admina jakiego albo niech moderator cała ta dyskusję w dział wysypiska przerzuci - przecież tu słowa o rybach nie ma!
Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:21, 25 Lis 2005    Temat postu:

Ahooj!!!
Zbliżają się powoli Święta i czas Wigilii. Nie ma jej bez śledzia.
Podam kilka przepisików, może każdy dostosuje do swoich wymagań smakowych.
Arrow Śledź po królewsku
  • Na sos siekamy pół pęczka natki. Dodajemy 3-4 łyżek majonezu, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Filet smarujemy majonezem, zwijamy z połówką jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy paskiem czerwonej papryki.
  • Podajemy z zielonym sosem majonezowym.

Arrow Po kaszubsku
  • Półówkę cebuli siekamy i zeszkliwamy na łyżce oleju. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
    Dolewamy drugą łyżkę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na filetach śledziowych ukłądamy cebulę, zwijamy razem i przekładamy do słoiczka. Zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Podajemy udekorowane plasterkiem cytryny.

Arrow Pikantne
  • Biały ser (10 dag) rozcieramy z łyżką majonezu i odrobiną musztardy.
  • Filet śledziowy grubo smarujemy serem, układamy paseczki marynowanej papryki i korniszony. Zawijamy w rulon.
  • Pozostały ser rozprowadzamy śmietaną, mieszamy z marynowanymi małymi cebulkami i korniszonami. Polewamy śledzie.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin