Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania z ryb.....
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:38, 25 Lis 2005    Temat postu: Karp w galarecie

Ahooj!!! Też może być jako potrawa na wigilijny stół czyli
Karp w galarecie
Potrzebne produkty: karp (do 1,5 kg), 3 cebule, 2 marchwie, pietruszka, łyżeczka żelatyny, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, sól.
Arrow Łeb (bez oczu) i warzywa gotujemy z przyprawami na małym ogniu w 1,5 litra wody przez około póltorej godziny. Odcedzamy.
Arrow Do wywaru wkładamy kawałki ryby (najlepiej pokrojonej w dzwonka) i gotujemy ok. 20-30 minut bez przykrywania aby płyn odparował do 3/4 litra.
Arrow Wyjmujemy rybę na pólmisek, układamy, dekorujemy marchewką. Najlepiej pokroić ją w krążki i poprzekładać dzwonka.
Arrow Robimy galaretę, dodajemy do wywaru żelatynę (podgrzewamy ale nie gotujemy). Zalewamy przygotowanym płynem karpia i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:47, 25 Lis 2005    Temat postu: Pieczona ryba w cytrynie

Ahooj!!!
Można też przygotować rybę w inny sposób np.
Pieczona ryba w cytrynie
Co potrzeba: dowolna ryba karp, lin, sandacz, karaś, 2 cytryny, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól.
Arrow Sprawiamy rybę, polewamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
Arrow Obkładamy plasterkami cytryny, obwiązujemy grubą nitką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stop.C
Arrow Pieczemy ok 30 minut. Przekładamy na pólmisek. Zdejmujemy nitkę. Podajemy gorącą posypaną natką.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Śro 14:35, 18 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:31, 03 Gru 2005    Temat postu: Ryba po staropolsku

Ahooj!!!
Ryba po staropolsku może bardziej wykwintna.
Co potrzeba: 1 kg ryby słodkowodnej (najlepiej karpia), włoszczyzna (bez kapusty), sól, pieprz.
Sos: po łyżce masła, mąki i miodu, 2 łyżki rodzynek i migdałów, pół cytryny, 3 goździki, cukier, sól, pieprz.
Jak przyrządzić? Rybę oczyścić, odfiletować, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Włoszczyznę zalać dwiema szklankami wody i gotować ok. 20 min. Następnie włożyć rybę do wywaru i gotować 15-20 min na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, rodzynki, migdały i przyprawy. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku. Polać sosem z patelni, przybrać zieloną pietruszką i wiórkami migdałów.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:29, 08 Gru 2005    Temat postu: Rolmopsy z papryką

Rolmopsy z papryką Takie trochę inne śledzie.
Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych
małe jabłko
1/2 strąka czerwonej papryki
2 korniszony
czerwona cebula
sok z 4 cytryn
listek laurowy
6 ziaren Ziela angielskiego
6 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego
Przygotowanie:
Sok z cytryn zagotować z taką samą ilością wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i listkiem laurowym, ostudzić.
Jabłko obrać, pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Korniszony pokroić w słupki.
Na środku każdego filetu ułożyć po kawałku jabłka i porcji warzyw. Zwinąć, spiąć wykałaczką, ułożyć w miseczce, zalać marynatą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce, wtedy będą lepiej smakowały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:55, 12 Gru 2005    Temat postu: Śledź w oleju

Ahooj!!!
Śledź występuje pod różnymi postaciami wobec tego będzie to
"Śledź w oleju"
Co potrzebne:
  • 4 duże płaty solonego śledzia
  • 1 cebula
  • pół szklanki oleju
  • pieprz
Wykonanie:
Śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy na talarki i zrumieniamy na oleju - wystudzamy. Układamy śledzie w słoju, posypujemy pieprzem, zalewamy olejem, przekładając każdą warstwę śledzi usmażoną cebulą. Można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Wto 23:50, 28 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:09, 30 Sty 2006    Temat postu: Ryba marynowana z czosnkiem

Dla odmiany "Ryba marynowana z czosnkiem"
Potrzebne składniki:
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),
- 100 g oleju do smażenia.
Zaprawa octowa:
- 200 ml octu winnego (białego) 6%,
- 5 ząbków czosnku, 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki,
- sól, cukier.
Jak przyrządzamy?
1) Gotujemy marynatę: ocet z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i cukrem. Czosnek rozcieramy z solą. Po wystudzeniu do temperatury ok. 30 st. C. zagotowanego z ziołami octu, dodajemy czosnek i mieszamy całość. Studzimy dalej.
2) Opłukane i osuszone filety smażymy na oleju. Usmażone filety układamy w naczyniu kamionkowym i zalewamy ostudzonym octem wraz z przyprawami. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz.
A jak podawać?
W nieco głębszym naczyniu, tak by ryba znajdowała się cały czas w zalewie.

PS. Przygotowaną w ten sposób rybę możemy przechowywać w lodówce dłużej. Więc jeśli lubicie taki smak, możecie zrobić ich nieco więcej.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:26, 10 Lut 2006    Temat postu: Gulasz rybny z groszkiem

Gulasz rybny z groszkiem

Składniki:
* 750 g filetów z ryby morskiej (dowolna),
* 50 g mąki,
* 100 g cebuli,
* 50 g koncentratu pomidorowego,
* 150 g zielonego groszku,
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
* 2 szklanki rosołu,
* 2 łyżki oleju, sok z cytryny,
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie kroimy je w grubą kostkę, obtaczamy w połowie mąki, smażymy na oleju i zostawiamy w cieple. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, oprószamy mąką i dodajemy koncentrat. Wlewamy rosół, wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Wkładamy rybę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ryżem .


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Wto 23:51, 28 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:41, 28 Lut 2006    Temat postu: Zębacz

Ahooj!!!
Ostatnio skusiłem się na kupno ryby, która nazywa się "Zębacz" (u p. Rakowskiego). Więc podaję przepisik na tą smaczną rybkę.
Co potrzeba:
Arrow 1 kg Zębacza (lub 0,5 kg)
Arrow pół cytryny
Arrow przyprawa do ryb
Arrow pieprz i sól
Arrow mąka i olej do smażenia
Sposób wykonania:
Rybę rozmrażamy, gotujemy wodę, wrzucamy rybę na wrzątek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min. uważając, żeby nie wykipiała woda. Wyciągamy Zębacza, czekamy aż wystygnie, odrywamy skórę od części mięsnej, skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawą w/g uznania, sól i pieprz też do smaku, posypujemy mąką i na patelnię zamkniętą. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia.
PS. Dlaczego na wrzątek? A dlatego, że ta ryba ma dosyć grubą skórę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:02, 02 Kwi 2006    Temat postu: Panga w jarzynach

Dorwałem jeszcze przepisik na "Pangę w jarzynach" więc serwuję:
Składniki:50 dag filetów z pangi, 50 dag dowolnych jarzyn (mogą być mrożone jak np. mieszanka na patelnię) świeże liście szpinaku, oliwa, sok z cytryny, pieprz, sól, starty ostry żólty ser.
Jak przyrządzić: Na dużej patelni na oliwie blanszujemy warzywa. Ukladamy na nich oprószone pieprzem i skropione sokiem cytrynowym filety z pangi, przykrywamy i dusimy do odparowania puszczonego sosu. Przed podaniem posypujemy ziołami, ewentualnie startym ostrym serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:50, 23 Kwi 2006    Temat postu: Korki z matiasów

Korki z matiasów

25-30 dag matiasów (filety),
5 dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone),
1 mały por,
1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki czystej wódki,
2 łyżki majonezu,

Filety moczymy w wodzie 2-3 godziny, następnie opłukać i osączyć. Świeże śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Śliwki suszone bez pestek namoczyć w wodzie z wódką. Por oczyścić, umyć i pokroić w pierścionki. Śliwki owinąć filetami i spiąć wykałaczką.
Korki ułożyć na półmisku, udekorować porem i polać majonezem, poprzekładać półplasterkami cytryny.
Podawać z pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:01, 27 Mar 2007    Temat postu: Panga w sosie czosnkowym

Ahoj! Ponieważ ta ryba pojawia się coraz częściej w naszych sklepach to proponuję "Pangę w sosie czosnkowym"
Składniki:
- 4 filety z pangi
- przyprawa do ryb (może być Delikat)
- ew. sproszkowane ostrygi lub mieszanka przypraw z dodatkiem sproszkowanych ostryg
- oliwa
- cieniutkie plasterki cytryny
Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- wegeta
- śmietana 12-proc.
Masło czosnkowe:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz ziołowy
- odrobina wegety
Sposób przyrządzania:
Przygotuj najpierw masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem i natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz i osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny i kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką i zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze i polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem. Smaż po kilka minut z każdej strony, a pod koniec dodaj kawałeczek masła czosnkowego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
choik
Kapral
Kapral



Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:25, 28 Maj 2007    Temat postu:

Ryba po japońsku

ilośc należy dobrać indywidualnie

filety z mintaja
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
cebula

pokrojoną rybę usmażyć obtoczoną w mące lub cieście naleśnikowym ( jeżeli ktoś lubi) ,ułożyć w miseczce
paprykę , ogórki i cebulę pokroić w kostkę
na rybę położyć paprykę , potem cebulę i ogórki

Zalewa:
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju
0,5 małego koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki ketchupu pikantnego
sól

Zalewę zagotować i gorącą zalać przygotowaną rybę
Odstawić na kilka godzin

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:00, 12 Maj 2008    Temat postu: Panga pieczona

Tym razem > Panga pieczona
Potrzebne składniki:
3 mrożone filety z pangi,
pół kostki masła,
3 ząbki czosnku,
1 cebula, koperek lub natka pietruszki (może być mrożona),
przyprawa do ryb,
bułka tarta.

Jak przyrządzamy?
Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko posolić, połączyć z koperkiem. Rybę rozmrozić. Miękkie masło połączyć z cebulą, czosnkiem, koperkiem, przyprawą do ryb i bułką tartą (ilość według uznania), tak aby powstała papka. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, a następnie obłożyć powstałą papką. Piec w piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 st. C ok. 30 minut.

Jak podajemy?
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Uwaga:
Papkę można też położyć na dnie naczynia, na nią rybę, a pozostałą częścią przykryć całość.

Życzę smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 23:02, 12 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nataR
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:23, 09 Cze 2008    Temat postu:

Wszystko, ok! Ale ten czosnek....ja nie znoszę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:53, 10 Cze 2008    Temat postu:

nataR Zmniejszyć dawkę bo to tylko do smaku i zapachu.
pzdr Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin