Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kawka, kawusia... jak zaparzamy?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:10, 11 Mar 2013    Temat postu: Kawka, kawusia... jak zaparzamy?

Ponieważ jestem "kawoszem" postanowiłem podzielić się pewnymi uwagami. Jak ktoś ma inne propozycje to proszę pisać. Otóż najczęściej parzymy kawę wsypując zmielone ziarna do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Mając odpowiednie zasoby finansowe kupujemy ekspres ciśnieniowy. Ostatnio w "Biedronce" pojawiły się tzw. kafetiery lub kawiarki. Właśnie dokonałem takiego zakupu. (c.24.99pln) Aby nie zanudzać skoczcie [link widoczny dla zalogowanych] Wink
pozdrófki
Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 10:14, 11 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:34, 16 Mar 2013    Temat postu: Instrukcja kafetierki

Pierwsze uruchomienie "maszynki" ("moka" tak też nazywają )
1. zrobić "kawę" z samej wody (wodę do zbiorniczka wlewamy do poziomu zaworka) i zostawić wodę w maszynce na 24 godziny
2. powtórzyć
3. powtórzyć jeszcze raz
4. zrobić kawę z fusów / tzn. zamiast kawy użyć fusów / i zostawić ją w moce na 24 godziny
5. powtórzyć
6. szóstej kawy można spróbować: wypić albo wylać
Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne.
No i oczywiście odpowiednie mycie: żadnych płynów, suszenie, nie zostawiać pustej skręconej do końca.
===============
Jeszcze to:
- "moka" powinna być używana codziennie, po tygodniu nieużywania zrobiona w niej kawa jest do wylania
- nie może być myta płynem do naczyń ani w zmywarce do naczyń: po każdym użyciu należy ją dokładnie wypłukać i wysuszyć / odwracając "do góry nogami": rozkręcona na części oczywiście /
- nie zostawiać pustej skręconej do końca
- można robić tyle filiżanek, ile przewiduje producent, nigdy mniej.
7. Pod wpływem ciśnienia kawa gromadzić będzie się w górnej części zaparzacza. Z chwilą gdy zaparzacz będzie wydawał charakterystyczny odgłos bulgotania (w dolnym pojemniku skończy się woda) należy go niezwłocznie zdjąć z palnika.
Smacznego !!!!
Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Sob 18:41, 16 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Marszałek forum
Marszałek forum



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 23:07, 27 Cze 2013    Temat postu:

jakie różnice w porównaniu ze sposobem klasycznym?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin