Forum Orzysz Strona Główna Orzysz
Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Golonka w piwie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:50, 09 Sie 2011    Temat postu: Golonka w piwie

Hejka Exclamation Dawno nie zaglądałem do tego działu. Crying or Very sad
Znalazłem ciekawy przepis. [tzw. męska kuchnia]
Składniki na 4 porcje:
- 4 małe golonki,
- sól do smaku,
- pieprz mielony,
- papryka mielona,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- trochę kolendry,
- troszkę kminku,
- 1-2 łyżki majeranku,
- marchewka, cebula,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- por biały,
- olej do smażenia,
- 1-2 butelki piwa (porter),
- koncentrat pomidorowy (mała porcja)
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyjąć (nie mogą być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.


PS. Trochę pracowite,ale za to jaka wyżerka...mniam, mniam Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zbynek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze wsi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:38, 09 Sie 2011    Temat postu:

Zdecydowanie optuję za golonką w kapuście, oczywiście kiszonej, a za wszelkie wydziwiane opiekane, wędzone, panierowane, etc., etc. należałoby kucharzy w kotle bez wody gotować!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zbynek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze wsi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:43, 09 Sie 2011    Temat postu:

Nie wiem, czy pamiętacie jeszcze Wiarusy - słynny Bar "Wiarus" z nie do odtworzenia dziś atmosferą i zapaszkiem? Albo garnizonowy klub oficerski z dzielną Panią K. na warcie i standardową wątróbką lub medalionem z frytkami o każdej niemal porze?

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endriu48
Kapitan
Kapitan



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1579
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Orzysz City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:18, 10 Sie 2011    Temat postu: Golonka w kapuście kiszonej

Cytat:
Zdecydowanie optuję za golonką w kapuście, oczywiście kiszonej...

Hehe... no to mamy i "golonkę w kapuście kiszonej". Oto przepis:
SKŁADNIKI:
golonka wieprzowa
kapusta kiszona
marchew
pietruszka korzeń
pietruszka nać
seler
cebula
por
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny
sól
mąka pszenna

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , liść laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje się tyle ile waży golonka. Kapustę płuczemy by nie była za kwaśna, podlewamy wywarem z golonki i dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę smalcu i dusimy około 1 godzinę, po czym zasmażamy mąką . Ugotowaną golonkę wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy kość a resztę mięsa dzielimy na kawałki. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałki golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapustą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C
Podajemy z chlebkiem i piwem .


PS. Zbynek czy o taką "golonkę" Tobie chodziło Question
A może znasz inny przepis to się podziel... Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zbynek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze wsi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:08, 11 Sie 2011    Temat postu:

Warzywa obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy pieprz, sól , liść laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje się tyle ile waży golonka. Kapusty nie płuczemy, może być kwaśna.
Podajemy z chlebkiem, kapustą i piwem, ewentualnie mocno schłodzoną wódeczką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zbynek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze wsi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:12, 11 Sie 2011    Temat postu:

Oczywiście najlepsze jest to, co na wierzchu, czyli skórka (nie do końca ogolona) i trzęsący się tłuszczyk.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Orzysz Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin